StoryEditor

Jakość na podium

Obecnie odbiorcy na rynkach zagranicznych stawiają naszym owocom coraz wyższe wymagania jakościowe. Chętnych na zajęcie wysokich półek w dużych sieciach handlowych nie brakuje. Jak wygrać ten wyścig? O tym dyskutowano podczas konferencji „Wyścig po jakość”, zorganizowanej przez firmę Arysta Life Science (17 kwietnia, Radziejowice).

– Już kilka lat temu dostrzegliśmy potrzebę rynku co do podniesienia bezpieczeństwa żywności. Dlatego pracujemy nad opracowaniem takich technologii, które umożliwią produkcję owoców przy jak najniższym poziomie pozostałości środków ochrony roślin – mówił Jerzy Pątek, prezes Arysta Life Science. – Obecnie na etapie badań jest projekt ProNutiva, skierowany do sadowników, którzy chcą sprostać wysokim wymaganiom sieci handlowych

Szczegóły na temat tego przedsięwzięcia przedstawił Esteban Colombo, przedstawiciel firmy w regionie krajów Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki.

– ProNutiva to ekskluzywny program, który łączy rozwiązania biologiczne z metodami konwencjonalnymi. Jest odpowiedzią na najnowsze potrzeby światowych rynków – informował. Opracowane przez firmę najnowsze metody ochrony biologicznej zaprezentował Alberto Albertini, dyrektor ds. rozwoju we Włoszech. – Caprovirusine to preparat z wirusem, który atakuje stadium larwalne owocówki jabłkóweczki. Stosuje się go zapobiegawczo, zanim larwy zdołają uszkodzić owoce. Natomiast Vaxiplant zawiera laminarynę, która po zetknięciu z rośliną stymuluje w niej powstawanie mechanizmów obronnych. Kiedy roślina jest atakowana przez czynnik chorobotwórczy, mechanizmy obronne są już aktywne.

Projekt ProNutiva obejmuje również rozszerzanie rejestracji preparatów i wprowadzanie ich w zakresie jak najbardziej bezpiecznym zarówno dla środowiska, jak i dla żywności. Wszystko odbywa się w oparciu o normy jakości dla supermarketów. – A są one coraz bardziej restrykcyjne – mówił Phil Gurney z firmy konsultingowej Audax. – Tylko w ubiegłym roku zostało wycofanych 20 substancji aktywnych, 21 (w tym glifosat) ma odnowione licencje na stosowanie, ale na określony czas. W ciągu najbliższych 2–3 lat wygasają zezwolenia unijne dla kolejnych ponad 90 substancji aktywnych, których dalsze losy trudno obecnie przewidzieć.

W świetle tych danych program ProNutiva może okazać się nowym trendem w produkcji roślinnej. Na razie jest jednak na etapie badań. W ich realizację zaangażowali się czołowi polscy producenci owoców. W sumie w projekcie wzięło udział 17 gospodarstw z okolic Grójca, Warki i Rawy Mazowieckiej.

Tekst. A. Okła

Fot.A. Okła i mat. prasowe firmy Arysta

19. kwiecień 2024 01:34