Aktualności

W Warszawie odbył się V Zjazd Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie miała miejsce konferencja naukowa w ramach V Zjazdu Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Naukowcy z różnych ośrodków badawczych z kraju i zza granicy przedstawiali wyniki swoich badań w formie wykładów i posterów.

fot. M. Wieczyński

Trendy żywieniowe wśród konsumentów i ich wpływ na rynek owoców i warzyw

Konferencja rozpoczęła się w Auli Kryształowej SGGW, gdzie tematyka wystąpień skupiała się głównie na dostosowaniu sposobu produkcji warzyw i owoców do obecnie panujących trendów wśród konsumentów. Wystąpienie Pani prof. dr hab. Elvyry Jariene z Litwy (VMU Agricultural Academy) otwierało sesje plenarną i dotyczyło wpływu sposobu uprawy na akumulacje  związków biologicznie czynnych i przeciwnowotworowych w bulwach ziemniaków o kolorowym miąższu. Następnie, Pani dr inż. Monika Mieszczakowska-Frąc z IO w Skierniewicach dotykała tematu „Aktualnych trendów i technologii przetwórstwa owoców i warzyw”. Podczas wystąpienia tematem przewodnim był trend powrotu do naturalności, do produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych. W globalnym ujęciu trend kupowania produktów rodzimego pochodzenia nazywamy „etnocentryzmem konsumenckim”. Pani dr zwracała również uwagę na bardzo dużą świadomość konsumencką dzięki której warzywa i owoce postrzegane są przez pryzmat ich prozdrowotnych składników. Pani prof. dr hab. Iwona Wawer z PWSZ Krosno w swoim wystąpieniu omawiała „Problemy współczesnej fitoterapii”. Tematem przewodnim był problem ekstrakcji substancji z materiałów roślinnych oraz ich syntetyczne odpowiedniki. Kolejnym tematem podczas sesji plenarnej były „Zmieniające się oczekiwania konsumentów wobec żywności i ich implikacje dla rozwoju rynku owoców i warzyw” – wykład wygłaszała Pani dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans reprezentująca gospodarzy spotkania. Podczas wystąpienia omawiana była fascynacja konsumentów produktami „mini”, czyli mini owoce, mini warzywa, a także to na co konsument zwraca uwagę na opakowaniu produktu. Pani dr odpowiada na pytanie „Co wpływa na nasze procesy decyzyjne? 



Warzywa i owoce na plakatach i w dyskusji

Po przerwie obiadowej udaliśmy się na prezentacje posterów, a było co oglądać  i o czym dyskutować, gdyż naukowcy przygotowali 74 plakaty w czterech różnych sekcjach tematycznych, sekcji sadownictwa, sekcji warzywnictwa i roślin leczniczych, sekcji genetyki, fizjologii i biotechnologii roślin, a także sekcji roślin ozdobnych, dendrologii i kształtowania terenów zieleni.  Najwięcej posterów dotyczyło warzywnictwa i sadownictwa. Konferencje wieńczyły wystąpienia ustne w poszczególnych sekcjach tematycznych. Więcej informacji wkrótce.

Tutaj krótka relacja wideo

Marcin Wieczyński

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody