Reklama

Partner serwisu


Popularne tagi:

Dwie różne grupy producentów jabłek

W naszej produkcji jabłek, zawsze wysoki był udział owoców nie odpowiadających wymogom jabłka deserowego, zwane jabłkami przemysłowymi. Przerabiane na różne przetwory, głównie sok zagęszczony. W dekadzie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przy średnich zbiorach 1.2 mln ton i eksporcie około 200 tys. ton, udział jabłek przemysłowych wynosił ponad 50 %. Wtedy wszyscy producenci zajmowali się produkcją jabłek deserowych i przemysłowych.

21 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Mrożone maliny także z Ukrainy

W ostatnim czasie zauważalnie wzrósł popyt na mrożone maliny. Do państw członkowskich Unii Europejskiej zaczęły napływać owoce pochodzące z krajów trzecich, w tym przede wszystkim z Ukrainy.

11 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Szanse na opłacalną produkcję jabłek

Mamy już drugi z rzędu sezon handlowy z niskimi cenami skupu jabłek. Szczególnie niskie były i są w okresie wiosennym. W marcu za niewielką część przechowanych jabłek, ceny skupu nieznacznie przekroczyły koszty produkcji i przechowania. Tylko za odmiany Gala, Golden Delicious i RedJonaprince, ale wysokiej jakości. Jesienią także za odmiany Szampion i Idared, tylko wysokiej jakości.

11 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Stan polskiego eksportu

Zgodnie z danymi Eurostat, miniony rok Polska zakończyła z 10% wzrostem eksportu produktów ogrodniczych. W sumie do pozostałych krajów trafiło łącznie 2,048 mln ton polskich owoców i warzyw.

09 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Zapasy jabłek i gruszek w UE

Początek 2017 r. zakończył się stanem zmagazynowanych jabłek na poziomie ponad 3,5 mln ton. Które kraje plasują się w czołówce pod tym względem? Które odmiany dominują w magazynach?

08 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Suszone owoce zyskują na popularności

Dawniej w niemal każdym gospodarstwie suszenie owoców było sposobem na ich przechowywanie. Dzięki temu ich nadmiar można było wykorzystać w okresie zimowym. Suszyło się wszystkie owoce: śliwki, gruszki, jabłka, aronię, a nawet orzechy włoskie. Przechowywane w płóciennych workach służyły przez całą zimę. Suszone owoce wchodziły w skład wielu potraw. Śliwki doskonale pasowały do kasz czy mięs, a dzieciom zastępowały słodycze. Drzewa owocowe to nieodłączny element polskiego krajobrazu. Na Podkarpaciu, w gminie Pruchnik, górzyste ukształtowanie terenu i nieskażone tereny sprzyjały rozwojowi sadownictwa. Tradycja suszenia owoców jest na tym terenie znana od pokoleń. Uprawiane drzewa owocowe zapewniały w jesieni dużą ilość owoców.

06 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Nie wyczerpano ilości dla brzoskwiń

Agencja Rynku Rolnego w dniu 04.04.2017 r. zakończyła przyjmowanie powiadomień w zakresie operacji wycofania z rynku na bezpłatną dystrybucję oraz inne przeznaczenie.

06 kwietnia 2017

czytaj więcej >

W Belgii, w Polsce, w Europie

Na zaproszenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw gościł w Polsce Philippe Appeltans – przewodniczący Grupy Roboczej Owoce i Warzywa w COPA-COGECA, sekretarz generalny Verbond van BelgischeTuinbouwveilingen – VBT (Związku Belgijskich Spółdzielni Owoców i Warzyw).

05 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Dobry sezon na orzecha włoskiego?

Najnowsze analizy U.S. Department of Agriculture sugerują, że zbiory orzecha włoskiego w łupinie w sezonie 2016/2017 wyniosą około 2,123 mln ton. Oznacza to, że w porównaniu do sezonu poprzedniego zakończonego plonem na poziomie 1,991 mln ton, będzie on sprzyjał uprawie orzecha.

30 marca 2017

czytaj więcej >

„Europa rynkiem dla polskich jabłek”

Już w najbliższy wtorek, tj. 28 marca w Centrum Konferencyjnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbędzie się konferencja pt. „Europa rynkiem dla polskich jabłek”, organizowana przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych.

24 marca 2017

czytaj więcej >