Reklama

Partner serwisu


Popularne tagi:

Trudna sytuacja dla czereśni

Wiosenne przymrozki spowodowały wiele strat w sadach. Zarówno w Polsce jak i innych krajach europejskich. Są kolejne doniesienia dotyczące szacunkowych uszkodzeń. Tym razem w sadach czereśniowych. Spadek temperatur w okresie od 16 do 17 kwietnia doprowadził do strat rzędu 90% oraz od 9 do 10 maja do 80%.

22 maja 2017

czytaj więcej >

Orzech ekologiczny jest trendy

Uprawa orzechów włoskich w Austrii prowadzona była do tej pory na niewielkich obszarach, stąd też słaba różnorodność odmian hodowlanych. Stare plantacje usunięto, a na rynku środków ochrony roślin brakowało dozwolonych w tym zakresie preparatów. Na szczęście sytuacja ta zmieniła się diametralnie. W Dolnej Austrii odkryto na nowo uprawę orzecha włoskiego.

19 maja 2017

czytaj więcej >

Ukraina mrozi na potęgę

Mrożone owoce i warzywa zajmują olbrzymią część rynku spożywczego na Ukrainie. Krajowy agrobiznes szacuje, że stanowią one nawet 50% całkowitej produkcji. Smilyanska Hlodnya, największy producent mrożonych owoców i warzyw na Ukrainie, dostarcza rocznie około 12 tys. ton mrożonek.

19 maja 2017

czytaj więcej >

Prognozy na truskawki gruntowe

Pierwsze polskie truskawki z tuneli pojawiły się już na rynkach. Są jednak o połowę droższe niż w roku poprzednim. I jest ich mniej. A co z truskawkami z gruntu? Jakie są prognozy?

15 maja 2017

czytaj więcej >

Perspektywa eksportu polskich owoców do USA

W związku z możliwością finalizacji procedury analizy ryzyka (PRA) wspólnotowego wniosku 8 krajów członkowskich, w tym Polski, zainteresowanych eksportem świeżych jabłek i gruszek do USA, w ramach toczącej się procedury w bieżącym sezonie wegetacyjnym planowana jest w Polsce wizyta inspektorów służby ochrony roślin APHIS (Animal and Plant Health Service). Efektem kontroli amerykańskich ekspertów może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu powyżej wskazanych owoców pochodzących ze zbiorów 2017 r.

11 maja 2017

czytaj więcej >

Optymistyczne prognozy dla polskiej borówki

Ostatnie przymrozki i ogólne pogorszenie warunków pogodowych dla wielu producentów owoców jest powodem do zmartwień. Jedni liczą już poniesione straty, inni głowią się co czeka jeszcze w tym sezonie ich plantacje, a producenci borówek z optymizmem patrzą w przyszłość. Czy słusznie?

08 maja 2017

czytaj więcej >

Aktualny stan zapasów jabłek i gruszek w UE

World Apple and Pear Association (WAPA) określiło stan jabłek i gruszek przechowywanych w unijnych magazynach. Aktualny na dzień 1 marca br. stan jabłek jest niższy od analogicznego okresu roku poprzedniego o blisko 100 tys. ton. Czy spadek odnotowano także w przypadku gruszek?

04 maja 2017

czytaj więcej >

Moda na ekologię

Współczesne rolnictwo ekologiczne osiągnęło znaczny progres w stosunku do stanu sprzed kilkunastu lat. Konsumenci są coraz bardziej wymagający i stawiają producentom coraz wyższe wymagania. Już teraz szacuje się, że w 2020r. popyt na żywność ekologiczną wzrośnie o połowę. Zatem moda na rolnictwo ekologiczne stała się faktem!

02 maja 2017

czytaj więcej >

Szwajcarzy preferują jabłka

Tak wynika z ostatnich badań rynkowych. Ile wydają Szwajcarzy na produkty owocowe i co poza jabłkami dominuje na tamtejszym rynku?

24 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Dwie różne grupy producentów jabłek

W naszej produkcji jabłek, zawsze wysoki był udział owoców nie odpowiadających wymogom jabłka deserowego, zwane jabłkami przemysłowymi. Przerabiane na różne przetwory, głównie sok zagęszczony. W dekadzie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przy średnich zbiorach 1.2 mln ton i eksporcie około 200 tys. ton, udział jabłek przemysłowych wynosił ponad 50 %. Wtedy wszyscy producenci zajmowali się produkcją jabłek deserowych i przemysłowych.

21 kwietnia 2017

czytaj więcej >