r e k l a m a

Partner serwisu


Rynek

Ukraina mrozi na potęgę

Mrożone owoce i warzywa zajmują olbrzymią część rynku spożywczego na Ukrainie. Krajowy agrobiznes szacuje, że stanowią one nawet 50% całkowitej produkcji. Smilyanska Hlodnya, największy producent mrożonych owoców i warzyw na Ukrainie, dostarcza rocznie około 12 tys. ton mrożonek.

W ostatnich latach głównymi odbiorcami mrożonek z Ukrainy były Polska i Białoruś. Jednak biorąc pod uwagę znaczący wzrost produkcji i rozwój technologiczny, misją firmy są kolejne rynki europejskie. Wielu producentów koncentruje się także na uprawie w systemie ekologicznym. 

Do głównych produktów IQF (individually quick frozen), należą dzikie jagody, maliny, truskawki, jeżyny, rokitnik, borówka brusznica i czarna porzeczka. Firma Smilyanska Hlodnya od lat współpracuje z McDonalds, dostarczając mrożone ziemniaki i cebulę. Dla pozostałych firm i sprzedawców detalicznych tworzy indywidualne mieszanki z produktów IQF (mieszanki jagodowe i warzywne). 

Mrożonki przygotowywane są w sposób całkowicie naturalny, co pozwala na zachowanie smaku i oryginalnej struktury produktu. Nie wymagają mycia, czyszczenia ani cięcia, dzięki czemu przygotowywanie posiłków przebiega szybciej niż w przypadku świeżych owoców czy warzyw. 

Pomimo faktu, że 90% interesów prowadzonych jest w Europie, firma Smilyanska Hlodnya upatruje wiele możliwości dalszego rozwoju w umowie o wolnym handlu z Kanadą. 

Żródło: freshplaza.com

Tagi:

Zobacz także

r e k l a m a

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 6/2017

Wiosenne problemy