StoryEditor

Choroby infekcyjne winorośli

16.02.2021., 11:27h

Jakie patogeny najbardziej zagrażają uprawom winorośli w Polsce? Na co zwrócić uwagę, prowadząc skuteczną ochronę?

Choroby winorośli dzielimy na dwie podstawowe grupy: infekcyjne, których sprawcami są organizmy żywe (wirusy, fitoplazmy, bakterie i grzyby) oraz nieinfekcyjne. Te drugie polegają na fizjologicznych zaburzeniach wzrostu i rozwoju krzewów i są powodowane najczęściej przez warunki meteorologiczne, niedobory pokarmowe oraz niewłaściwe użycie środków ochrony roślin. W tym artykule skupimy się na zagrożeniach ze strony organizmów patogenicznych.

Choroby grzybowe

Biorąc pod uwagę powszechność występowania i rozmiar potencjalnych strat, najwięcej uwagi należy poświęcić chorobom, których sprawcami są organizmy zaliczane do grzybów. Stwarzają one coraz większe problemy, ze względu na rosnący areał uprawy, import sadzonek, starzenie się winnic, zmiany klimatyczne (szybszy cykl rozwoju patogena), ograniczony dobór środków ochrony zarejestrowanych w Polsce do stosowania na winorośli, niewystarczające doświadczenie osób nadzorujących ochronę, niewłaściwy sprzęt do opryskiwania winnic oraz brak systemu prognoz rozwoju i sygnalizacji zabiegów przeciwko najważniejszym sprawcom.

19. kwiecień 2024 12:59