r e k l a m a

Partner serwisu


Agrotechnika

Ile brzoskwiń zebraliśmy w tym roku w Europie?

Jak podaje USDA (ministerstwo rolnictwa USA), w tym roku w krajach Unii Europejskiej zebrano 4 miliony ton brzoskwiń (w tym nektaryn).

Największymi producentami tych owoców w UE są Hiszpania, Włochy, Grecja i Francja. Ogólna powierzchnia uprawy drzew tego gatunku zmalała w tym roku do 210 tys. ha (o 19 tys. ha mniej niż rok wcześniej). Mimo pomniejszenia areału, w tym roku brzoskwiń zebrano o około 6% więcej niż w roku ubiegłym. Jak podaje USDA, wynika to m.in. z wprowadzania do uprawy nowych bardziej plennych odmian – głównie w Hiszpanii.

W związku z wyższymi zbiorami i niskimi cenami za owoce deserowe przewiduje się nieznaczny wzrost konsumpcji, która osiągnie poziom 3 mln ton. Z tych samych względów oczekuje się również wzrostu owoców przeznaczonych do przetwórstwa.

 

Europa jest eksporterem netto brzoskwiń. W sezonie 2016/2017 wyeksportowano z krajów UE 225,8 tys. ton, czyli o 24% mniej niż w sezonie 2015/2016. Wartość eksportu tych owoców wyniosła 164 mln dolarów (spadek o 17%). Głównymi odbiorcami tych owoców są: Białoruś, Szwajcaria i Ukraina. Nastąpił również silny wzrost eksportu z Grecji i Hiszpanii do Serbii. W związku z rosnącym popytem, eksport tych owoców w pierwszej połowie 2017 r. wzrósł o 22%. Ze względu na wyższe zbiory szacuje się, że w sezonie 2017/2018, spodziewany jest dalszy wzrost wolumenu wywozu, który może nawet osiągnąć poziom sprzed rosyjskiego embarga.

Z kolei do krajów unijnych najwięcej brzoskwiń trafia z południowej Afryki i z Chile. W ostatnim sezonie do UE trafiło około 31,2 tys. ton tych owoców. W pierwszej połowie bieżącego roku import był mniejszy o 14% w porównaniu z rokiem ubiegłym i przewiduje się utrzymanie tendencji spadkowej.

Henryk Czerwiński (fot. archiwum)

Tagi:

Zobacz także

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 9/2017
Odmiany przyszłości