StoryEditor

Odmiany odporne na szarkę

21.12.2020., 11:23h

Które z odmian śliw można polecić do uprawy ekologicznej? Czym, te wybrane, odznaczają się, poza odpornością na groźnego wirusa wywołującego szarkę?

Dużym problemem w uprawie śliw jest niezwykle groźna choroba wirusowa zwana ospowatością śliwy lub szarką, powodowana przez Plum Pox Virus (PPV). Z powodu rozprzestrzenienia się tej choroby zbiory śliwek w naszym kraju zmniejszyły się w ostatnim ćwierćwieczu o blisko 75 tys. ton. W wielu rejonach, niegdyś słynących z produkcji tych owoców (np. Podkarpacie i Małopolska), sady śliwowe praktycznie zniknęły z krajobrazu. Wcześniej sadzono tam głównie drzewa Węgierki Zwykłej, która okazała się szczególnie wrażliwą na PPV.

Na chorych drzewach tej odmiany, skądinąd charakteryzującej się niezwykle smakowitymi owocami, wirus porażał nie tylko liście, ale i owoce. Na drzewach zainfekowanych owoce drobniały, miały skórzastą skórkę i suchy lub gąbczasty miąższ o kiepskim smaku. Na skórce występowały szpecące rozmyte lub wklęsłe plamy. Owoce takie masowo osypywały się, zanim osiągnęły dojrzałość. Miąższ zawierał znacznie mniej cukrów w porównaniu z miąższem owoców na drzewach zdrowych. Na pestkach występowały typowe, czerwone przebarwienia. Na drzewach Węgierki Zwykłej, jak i innych wrażliwych odmian, obserwowano radykalny spadek plonów i mierną jakość śliwek.
 

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!


20. kwiecień 2024 14:12