Agrotechnika

Zanim zagoszczą w nich owoce

Wkrótce rozpoczną się zbiory jabłek przeznaczonych do przechowywania. O czym należy pamiętać przed umieszczeniem ich w komorach?

fot. Grzęda

Wyprodukowanie jabłek wysokiej jakości oraz ich zbiór w optymalnym terminie to na ogół połowa sukcesu. Sadownicy wydłużają podaż jabłek na rynku poprzez ich wielomiesięczne przechowywanie w chłodniach z warunkami niskotlenowymi. Odpowiednie przygotowanie obiektu przechowalniczego jest warunkiem niezbędnym do utrzymania wysokiej jakości pozbiorczej owoców.

Mycie komór

Pierwszym krokiem powinno być mycie i dezynfekcja komór. Rezultatem takiego działania jest ograniczenie źródła sprawców chorób grzybowych, co przełoży się na mniejszy odsetek zainfekowanych jabłek w trakcie przechowywania. Odkażanie komór najlepiej przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu sezonu przechowalniczego. Wtedy zabrudzenia nie są zaschnięte, wobec czego są łatwiejsze do usunięcia. Czyszczeniu podlegają posadzki, ściany, sufity oraz drzwi chłodnicze w komorach. Do mycia i dezynfekcji stosowane są detergenty dopuszczone do użycia w przemyśle spożywczym. Posadzki czyścimy myjkami przemysłowymi, zaś ściany i sufity pokryte panelami lub blachą – myjką wysokociśnieniową. W komorach uszczelnionych pianką poliuretanową należy użyć niższego ciśnienia, aby nie uszkodzić izolacji, co może zakończyć się utratą gazoszczelności. Po tych czynnościach komory pozostawiamy do wyschnięcia poprzez wietrzenie lub chwilowe uruchomienie urządzenia chłodniczego.

Przegląd techniczny

Z odpowiednim wyprzedzeniem należy dokonać przeglądu instalacji chłodniczej oraz urządzeń do kontrolowanej atmosfery. Ważną czynnością jest sprawdzenie termometru, gdyż nieodpowiednia temperatura przechowywania ma wpływ na procesy fizjologiczne zachodzące w owocach. Należy porównać odczyt z wyświetlacza ze wskazaniem termometru rtęciowego zamontowanego przy czujniku w komorze. Wielu sadowników instaluje wzorcowany termometr w okienku inspekcyjnym celem stałego monitorowania poprawności wskazywanych danych.

Wentylatory skraplacza znajdujące się na ogół na zewnątrz budynku narażone są na zasysanie zanieczyszczeń. Powoduje to spadek wydajności urządzenia, co przekłada się na dłuższe schładzanie owoców do docelowej temperatury oraz większe zużycie energii elektrycznej. Wobec tego za pomocą sprężonego powietrza, należy wydmuchać zanieczyszczenia znajdujące się pomiędzy lamelami.

Ponadto przed uruchomieniem chłodni należy dokonać oceny stanu oleju i freonu w sprężarce. W przypadku stwierdzenia ubytku tego gazu należy sprawdzić szczelność instalacji i uzupełnić jego niedobory do optymalnego poziomu, co przełoży się na wysoką wydajność układu chłodzenia.

W komorach przystosowanych do warunków KA należy przeprowadzić kontrolę płuczek dwutlenku węgla, generatora azotu, worków kompensacyjnych czy też zaworów bezpieczeństwa.

W przypadku płuczek i generatora azotu należy dokonać oceny wizualnej stanu technicznego oraz sprawdzić szczelność rur doprowadzających atmosferę z komory do płuczki oraz zaworów przełączających. Następnie należy sprawdzić rurociąg doprowadzający do płuczki powietrze atmosferyczne niezbędne do regeneracji złoża węgla aktywnego w cyklu desorpcji. Z punktu widzenia bezpieczeństwa użytkowania komór gazoszczelnych ważne jest, aby przed sezonem poddać kontroli worki kompensacyjne i zawory bezpieczeństwa. Sprawdzamy szczelność worków kompensacyjnych, zaś tzw. mokre zawory bezpieczeństwa zalewamy niezamarzającym płynem – glikolem do poziomu 0,6 do 1 cm wysokości rury wchodzącej do komory. W przypadku zaworów mechanicznych należy sprawdzić ich stan techniczny.

Ważną czynnością, o której nie wolno zapominać i należy przeprowadzać ją rokrocznie, jest sprawdzenie urządzeń pomiarowych do mierzenia stężenia CO2 i O2 w komorach chłodniczych, zwłaszcza w obiektach, w których przechowuje się jabłka w atmosferach zawierających <1% tlenu. Zarówno urządzenia zamontowane w płuczkach, jak i ręczne analizatory powinny zostać skalibrowane gazami wzorcowymi.

Testy gazoszczelności komory

Spełnianie wysokich wymagań konsumenta wymusza na sadownikach przechowywanie jabłek przy bardzo niskich stężeniach tlenu (ok. 1%), co można uzyskać tylko w bardzo szczelnych komorach. Najczęściej nieszczelności występują przy zużytej uszczelce okienka inspekcyjnego czy też drzwi gazoszczelnych, a ponadto przy połączeniach pomiędzy panelami, w narożnikach pomiędzy ścianami, sufitem i posadzką. Miejscem nieszczelności bywa również sam posadzka.

W obiektach z KA czy ULO testy szczelności przeprowadza się przy zamkniętej komorze z włączonym zaworem bezpieczeństwa. Za pomocą odkurzacza starego typu należy wytworzyć nadciśnienie rzędu 20 mm słupa wody. Takie ciśnienie ustalamy, wykonując z przezroczystego przewodu tzw. u-rurkę. Jeden z jej końców przymocowujemy do króćca zamontowanego w drzwiach chłodniczych, a drugi przyklejamy do drzwi i zalewamy wodą. Wzdłuż u-rurki montujemy podziałkę milimetrową, dzięki której wyznaczymy moment uzyskania oczekiwanego nadciśnienia (20 mm słupa wody). Jeśli spadek ciśnienia z 20 mm do 10 mm będzie trwał ponad 30 minut, to taki czas jest akceptowalny dla komór typu ULO. Jeżeli zaś ten czas wyniesie do 20 minut, to szczelność takiej komory zapewnia warunki KA. Należy zachować szczególną ostrożność przy sprawdzaniu gazoszczelności komór, gdyż wytworzenie większego nadciśnienia niż 20 mm słupa wody, może doprowadzić do rozszczelnienia komory.

Maciej Kania
Źródło: na podstawie artykułu Marka Grzędy (AgroFresh Polska) z numeru 9/2018 Sad Nowoczesny

Zdjęcia do artykułu

Do czyszczenia posadzki w komorach wykorzystuje się myjki przemysłowe fot. Grzęda
Chłodnica na całą szerokość komory wraz z okienkiem inspekcyjnym w suficie fot. Grzęda
W trakcie przeglądu sprężarki należy sprawdzić poziom oleju fot. Grzęda
W trakcie przeglądu sprężarki należy sprawdzić poziom freonu fot. Grzęda
Płuczka dwutlenku węgla firmy Atmo-Control fot. Grzęda
Generator azotu firmy firmy Atmo-Control fot. Grzęda
Podstawową czynnością serwisową generatora azotu  jest sprawdzenie poziomu oleju fot. Grzęda
Skraplacz należy wyczyścić np. sprężonym powietrzem fot. Grzęda
Ważne jest poprawne działanie worków kompensacyjnych fot. Grzęda
Ważne jest poprawne działanie zaworów bezpieczeństwa fot. Grzęda
Okienko inspekcyjne oraz zawory do wykonywania pomiarów stężenia CO2 i O2 fot. Grzęda
Urządzenie pomiarowe do badania stężenia gazów wymaga corocznej kalibracji fot. Grzęda
U-rurka umożliwiająca odczyt odpowiedniego nadciśnienia wyrażonego w mm słupa wody, w komorze chłodniczej fot. Grzęda

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody