r e k l a m a

Partner serwisu


Relacje

Nowa formulacja 1-MCP

Wdrażanie innowacyjnych technologii dotyczących przechowywania i sprzedaży owoców i warzyw to główny zakres działalności firmy AgroFresh. Jej najnowsze rozwiązania zaprezentowano 13 czerwca podczas konferencji prasowej w Małej Wsi (gm. Belsk Duży).

Do tej pory sadownicy znali Technologię SmartFresh, w której wykorzystywano 1-MCP w celu zachowania wysokiej jakości owoców w kontenerach, chłodniach zwykłych, KA i ULO. W tym roku firma wprowadza na rynek nową formulację tego produktu. Smart Fresh ProTabs ma postać tabletek i wykazuje wyższą efektywność niż dotychczasowa forma 1-MCP. Dzieje się tak za sprawą systemu uwalniania substancji aktywnej – wytworzenie pary blokującej etylen w owocach wymaga łącznego stosowania tabletek Smart Fresh ProTabs z aktywatorem ProActivator oraz z roztworem ProPack.

– Rejestracja produktu obejmuje jabłka, gruszki, śliwki i pomidory – mówił Przemysław Badowski, przedstawiciel firmy. – Może być stosowany we wszystkich szczelnych komorach przechowalniczych o pojemności powyżej 50 m3.

Aplikacja produktu jest przeprowadzana przez wyszkolonych pracowników. Zespół ekspertów na bieżąco kontroluje warunki w komorze chłodniczej. Ponadto przed zastosowaniem produktu owoce są badane pod kątem ich potencjału przechowalniczego. Tworzona jest mapa dojrzałości owoców i na tej podstawie opracowywane zalecenia do ich dalszego przechowywania i sprzedawania. – W ten sposób unikniemy strat w przechowalni i uzyskamy satysfakcję klienta – informował Adam Paradowski z firmy AgroFresh Polska. – Usługę doradztwa dotyczącego przechowalnictwa świadczymy od 2016 r. w ramach projektu AgroFresh Consulting. Oferujemy profesjonalne wsparcie w zakresie monitorowania owoców od momentu zbioru do ich sprzedaży. Dla klientów korzystających ze SmartFresh ProTabs usługa ta jest bezpłatna.

Ponadto od bieżącego roku firma oferuje pakiety doradcze obejmujące kontrolę owoców podczas zbiorów, załadunku komór i przechowywania, sporządzanie planu załadunku komór, optymalizację oraz szkolenie pracowników.

Tekst i zdjęcie: A.Okła

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 9/2017
Odmiany przyszłości