Relacje

XXII Międzynarodowe Sympozjum KUPS – Branża sokownicza dziś i jutro cz. 2

Od 22 do 24 maja 2019 roku w Karpaczu trwało XXII Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Poświęcone było omówieniu problemów branży sokowniczej oraz perspektyw jej rozwoju. Przedstawiamy drugą część wykładów.

Fot. Kania

Krajowa Unia Producentów Soków zorganizowała XXII Międzynarodowe Sympozjum poświęcone aktualnym problemom w branży sokowniczej oraz perspektyw jej rozwoju.

Sympozjum odbyło się w Karpaczu od 22 do 24 maja 2019 r.

Demografia jako siła napędowa innowacji
Ludność Polski osiągnęła najwyższy poziom w 2012 na poziomie 38,5 mln osób. Do 2030 r. spadnie do 37,3 mln, co stanowi spadek o 3,1% w stosunku do 2015 r.


Zdaniem Rafała Zbikowskiego z Market Development Manager CEE&MENA do 2030 r. Polska będzie 20 najstarszym krajem na świecie. Liczba ludności Polski spada ze względu na spadek liczby urodzeń spowodowany niskim współczynnikiem dzietności i spadkiem liczby kobiet w wieku rozrodczym, w połączeniu z ujemnym saldem migracji. Spadek liczby ludności będzie napędzany przez olbrzymie spadki liczby ludności w wieku 0–39 lat, które spadną o 22,1% czyli o 4,3 mln osób.

Grupy osób w wieku 40–49 i 70+ wzrosną odpowiednio o 3,1% i 41,5% ze względu na kombinację pozytywnych wzorców urodzeń i rosnącej średniej długości życia.

W związku z tym pojawia się konieczność przygotowania produktów spożywczych skierowanych do grupy seniorów. Tych z kolei możemy podzielić na dwie grupy:

  • Aktywni seniorzy – potrzebują dodatkowego żywienia/wzbogacenia diety w niezbędne składniki, których wytwarzanie w tym wieku jest ograniczone lub też zapotrzebowanie rośnie, aby wesprzeć ich intensywny tryb życia. Dodające energii, witalności, anti-aging = bardziej pozytywne podejście (zamiast obraźliwe), aby skutecznie dotrzeć do seniorów, umożliwić im kontynuowanie życia, które kochają, zamiast sprzedawania leków na starzenie się.
  • Seniorzy w ciężkich stanach chorobowych – wymagający szczególnej pomocy po terapiach lekowych, łatwo przyswajalna dieta dla osób z niedomaganiami ruchowymi, w ogólnym stanie osłabienia fizycznego lub psychicznego (łatwość przeżuwania, połykania, hiper kaloryczne/posiłki białkowe.


Konsumenci w wieku 55+ są bardziej zaniepokojeni nadmierną konsumpcją tłuszczu, soli, cukru oraz niewystarczającym spożyciem błonnika i owoców / warzyw niż wszystkie pozostałe grupy wiekowe.

Czy wszystkie treści na opakowaniach są dozwolone?
Jakie treści na zastosować w oznakowaniu reklamie prezentowała Izabela Tańska z firmy IGIFOOD Consulting. Informacje na temat żywności przekazywane na zasadzie dobrowolności muszą spełniać następujące wymogi:
  • nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, o czym mowa w art. 7; (rozporządzenia 1169/2011)
  • nie mogą być niejednoznaczne ani dezorientować konsumenta
  • muszą być, w stosownych przypadkach oparte na odpowiednich badaniach naukowych.



Przykładem naruszenia przepisów może być stwierdzenie:

„Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej związków z grupy polifenoli, niż soki klarowane. Związki te są znane z silnego działania antynowotworowego, przeciwdziałają wolnym rodnikom, a także mają właściwości przeciwzapalne opóźniające proces starzenia oraz przeciwalergiczne.”
Informacje na temat żywności nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości.

Piramida
Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ z Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentowała nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. W trakcie jej opracowywania przyjęto zasady zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży (4–18 lat):

  • Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu,
  • Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości,
  • Jedz produkt zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste,
  • Pij co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i częściowo serem,
  • Jedz chude mięso, ryby, jaj, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych,
  • Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami)
  • Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food
  • Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin.)
  • Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć,
  • Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.

Zgodnie z przyjętymi zasadami dzieci i młodzież powinna spożywać co najmniej 400 g dziennie warzyw i owoców. Im więcej tym lepiej. Korzyści jakie z tego wynikają to budowanie potencjału zdrowotnego i edukacyjnego oraz zmniejszenie ryzyka raka, udaru, zawału, infekcji i demencji w wieku starszym.

Wołowina z owocami
Ciekawe zastosowanie jabłek, żurawiny i aronii z wołowiną przedstawiła prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Wydziału Nauk Ożywieniu Człowieka i Konsumpcji z SGGW. W wyniku realizacji projektu badawczego współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach POIG w ramach konsorców naukowo-wdrożeniowych opracowano m.in. wynalazki oraz europejskie wzory przemysłowe:

  • Sposób wytwarzania funkcjonalnej suszonej wołowiny dla dzieci z jabłkami iżurawiną (5% suszu jabłek i 5% żurawiny) o obniżonej zawartości soli w formie zdrowej przekąski wysokobiałkowej, bogatej w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, miedź, błonnik oraz antyoksydanty.
  • Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina dla kobiet z aronią i żurawiną.
Soki a masa ciała


Podsumowując swoje wystąpienie dotyczące korzyści zdrowotnych a spożywaniem produktów sokowniczych, dr n med. Agnieszka Kozioł–Kozakowska z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Collegium Medicum Uniwersytetu Jagielońskiego, wskazała, że bogactwo fitozwiązków warzywach i owocach i produktach sokowniczych niezależnie od obecności błonnika może korzystnie wpływać na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Owoce i soki owocowe są jednym z najbardziej dostępnych źródeł mikroelementów wśród naturalnej żywności.

Maciej Kania
Źródło: Na podstawie wykładów z XXII Międzynarodowe Sympozjum KUPS

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure