Akademia Sadu Nowoczesnego – mikroelementy w nawożeniu drzew owocowych

10 marca 2022 roku, obyła się Akademia Sadu Nowoczesnego, której tematem było zagadnienie – Jak ograniczyć koszty produkcji przy zachowaniu jakości owoców?
Jednym z gości webinarium był dr Michał Szklarz z firmy ADOB, który poruszył temat znaczenia mikroelementów w nawożeniu drzew owocowych.
Jak rozpoznać niedobory?
Michał Szklarz omówił ważną kwestię jaką jest umiejętność rozpoznawania niedoborów makro i mikroskładników. Na liściach najmłodszych pojawiają się niedobry pierwiastków które są najmniej mobilne : Fe, Zn, Cu, B, Ca, S. Na liściach o średnim wieku: Mn, a na najstarszych i zarazem najbardziej mobilne pierwiastki to : N, P ,K, Mg.
- Jeżeli coś niepokoi to trzeba szybko reagować, a można to zrobić dzięki nawożeniu dolistnemu- komentuje Michał Szklarz
Co z pH?
- Trzeba zawsze robić analizy gleby i są dwie metody. Pierwsza z nich rolnicza, która daje nam tylko odpowiedź na pytania odnośnie pH oraz zawartości P, K, Mg, co jest dosyć małą wiedzą szczególnie dla nas sadowników. Dlatego zachęcam do korzystania z metody ogrodniczej, dzięki której prócz pH otrzymamy wynik 6 makroelementów i 7 mikroelementów – komentuje dr Michał Szklarz.
Każda z roślin ma inne wymagania odnośnie pH, w którym najlepiej rośnie. Jabłonie, grusze czy porzeczki tolerują pH z zakresy 6,2 – 6,7. Wiśnie, śliwa i morela : 6,7 – 7,1. Truskawka, agrest pH 5,5 – 6,2, a w najbardziej kwaśnym środowisku najlepiej czuć się będzie borówka i żurawina, gdzie pehametr wskazywać może nawet wartość poniżej 5,0.
Jakie nawozy posiada firma ADOB w ofercie, jak stosować i kiedy stosować chelaty? Jak zachowują się w mieszaninach zbiornikowych? To wszystko w filmie poniżej. Zapraszamy.
Akademia Sadu Nowoczesnego – mikroelementy w nawożeniu drzew owocowych
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
16°C/22°C
Polecany artykuł
-
17.07.2022
Sezon na wiśnie w Polsce – ceny o 25% w górę
-
28.07.2022
Kto jest winny zasianej panice? - Cukier jest i g…
-
22.07.2022
Bronisze: są już pierwsze jabłka. Morelom i brzos…
-
25.07.2022
Dlaczego cukier jest tak drogi i dlaczego zaczyna…
-
22.07.2022
Jakie wartościowe odmiany czereśni sprawdzą się w…
-
12.07.2022
Jak poprawić wybarwienie jabłek i konkurencyjność…