StoryEditor

Europejki jedzą zdrowiej

16.03.2022., 11:54h

9 procent Polaków je wystarczającą ilość warzyw i owoców. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej wskazują, że aktualnie świadomość polskich konsumentów rośnie, także ilość spożywanych tych produktów powinna być coraz większa.

Podstawą piramidy żywienia w zdrowej diecie są warzywa i owoce. Eurostat w swoich danych podaje jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9 procent z nas spożywa zalecane pięć porcji tych produktów.

Jak sytuacja wygląda w innych krajach?

W Irlandii aż jedna trzecia społeczeństwa spożywa zalecaną ilość owoców i warzyw, w Dani i we Francji jedna piąta. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej wskazują na rosnącą świadomość polskich konsumentów, za którą powinna iść w parze rosnąca ilość spożywanych zdrowych produktów.

- Mimo że polscy konsumenci wciąż znajdują się w tyle Europy pod względem ilości zjadanych owoców i warzyw, to widzimy, że udział tych produktów w naszej diecie rośnie. Pandemia podbiła ten trend, bo wiele osób zaczęło gotować w domu, a tym samym zwracać uwagę na swoją dietę. Z kolei osobom, które mają mało czasu, sprzyja rosnąca dostępność gotowych dań warzywnych, które dzięki ekologicznemu pochodzeniu i odpowiedniemu przetwarzaniu zachowują swoje wartości odżywcze. Trzeba pamiętać, że bio warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż konwencjonalne, dlatego warto je wybierać - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Eurostat – 1/3 UE nie spożywa warzyw w ogóle

Według najnowszych danych Eurostatu wynika że aż jedna trzecia Unii Europejskiej w ogóle nie spożywa warzyw i owoców regularnie. Zalecane pięć porcji każdego dnia zjada jedynie 12 procent, a ponad połowa 55 procent deklaruje, że jest to od jednej do czterech porcji w ciągu dnia.

Europejczycy a dieta

Najwyższe dzienne spożycie w państwach członkowskich UE:

  • Irlandia 33 procent;
  • Holandia 30 procent;
  • Dania 23 procent;
  • Francja 20 procent;
  • mieszkańcy Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji około dwie trzecie z nich deklaruje, że zjada regularnie od jednej do czterech porcji takich produktów w ciągu dnia.

Najniższe dzienne spożycie odnotowano:

  • Rumunia 2 procent;
  • Bułgaria 5 procent;
  • Słowenia 5 procent;
  • Austria 6 procent;
  • Polska, choć buduje świadomość zdrowego odżywiania, wciąż znajduje się w tyle statystyk. Tylko 9 procent z nas w codziennym menu ma przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. 54 procent deklaruje natomiast spożywanie od jednej do czterech porcji. Oznacza to, że aż 37 procent Polaków zjada ich stanowczo za mało.

- Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta. Dlatego najlepiej jest zastosować metodę małych kroków. Zamiast obiecywać sobie, że od jutra w naszej diecie znajdzie się zalecane pięć porcji warzyw i owoców, warto zacząć zabierać do pracy codziennie jabłko, czy pamiętać o dodawaniu sałatki do obiadu. Z czasem takie zachowania staną się naturalne i łatwiej będzie dalej zwiększać udział owoców i warzyw w jadłospisie - mówi Łukasz Gębka.

Europejki jedzą zdrowiej

W Unii Europejskiej dzienne spożycie owoców i warzyw z danych Eurostatu wynika, że kobiety górują nad mężczyznami w tej kwestii. Średnio 58 procent kobiet spożywa od jednej do czterech porcji, gdzie taką ilość deklaruje 51 procent mężczyzn. Badanie wykazało również, że w diecie mężczyzn częściej brakuje tych produktów, a niemal 4 na 10 panów nie je takich produktów w ogóle.


opr. Bernat Patrycja
Źródło: inf. pras Farma Świętokrzyska
Fot. envatoelements



23. kwiecień 2024 12:27