Nagrody dla Instytutu Ogrodnictwa m.in za Ligol Red

Nagrody dla Instytutu Ogrodnictwa m.in za Ligol Red

W minionym tygodniu pracownicy Instytutu Ogrodnictwa zostali nagrodzeni m.in. za odmianę jabłoni ‘Ligol Red’. Kilku naukowców odebrało także dyplomy doktorskie.

9 czerwca 2021 roku odbyło się Posiedzenie Rady Naukowej Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego, którego jednym z punktów było uroczyste wręczenie dyplomów doktorskich: dr Joannie Golian, dr Sylwestrowi Masnemu, dr Wojciechowi Szczechurze oraz dr Łukaszowi Selidze. 

Promocje doktorskie poprzedziło przyrzeczenie, które od młodych naukowców, w obecności Promotorów, przyjęli: prof. dr hab. Kazimierz Tomala – Przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Ogrodnictwa - PIB oraz prof. dr hab. Dorota Konopacka – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa - PIB. 

W czasie posiedzenia Bartosz Dąbrowski z-ca Dyrektora Departamentu Strategii i Rozwoju MRiRW, wręczył zespołom pracowników IO-PIB nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: za „wytworzenie materiału elitarnego i wdrożenie do uprawy towarowej w Polsce kwalifikowanego materiału odmiany jabłoni ‘Ligol Red’ hodowli Instytutu Ogrodnictwa” oraz trzy wyróżnienia za: „przygotowanie system wspomagania decyzji HortiOchrona, istotnego wsparcia w ochronie roślin ogrodniczych”, „działania edukacyjne i upowszechnieniowe skierowane do rolników oraz doradców rolniczych dotyczące ochrony bioróżnorodności gleb w Polsce” oraz ”opracowanie i komercjalizacja bioproduktów mikrobiologicznych dla produkcji owoców i warzyw o walorach prozdrowotnych oraz dla poprawy żyzności gleb”.

Podczas wizyty Bartosz Dąbrowski – z-ca Dyrektora Departamentu Strategii i Rozwoju MRiRW miał, także okazję przyjrzeć się z bliska działalności wybranych działów i zakładów naukowo-badawczych naszej jednostki. Odwiedził Sad Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Dąbrowicach, Ekologiczny Sad w Nowym Dworze – Parcela, kompleksy szklarniowe przy ul. Pomologicznej 13 i ul. Rybickiego 15/17, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, Zakład Ochrony Roślin, Pracownię Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw oraz powstające, m.in. dzięki funduszom Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014−2020, Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych oraz Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej. Spotkanie zakończyła wizyta w Pałacu Prymasowskim.

Akademia Sadu Nowoczesnego "Okiem Praktyka": masowe opadanie zawiązków w sadzie Cezarego Rokickiego

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 08/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/21°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody