Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 167 zł  Skorzystaj

Ni to jabłko, ni to gruszka… To czapetka samarangijska

Ni to jabłko, ni to gruszka… To czapetka samarangijska

Czapetka samarangijska to owoc – niespodzianka, którą na pierwszy rzut oka można łatwo pomylić z małą gruszką, jednak skórka tej „gruszki” jest typowa dla jabłek. A więc co to za owoc?

Czapetka samarangijska (Syzygium samarangense) ma dużo nazw, np. Jabłko Różowe, Tajskie jabłko woskowe, Chom-poo, Czarna Perła itd. To jest gatunek drzewa tropikalnego z rodziny mirtowatych pochodzące z obszaru, który obejmuje Wielkie Wyspy Sundajskie, Półwysep Malajski oraz Wyspy Andaman i Nikobary.

To wiecznie zielone drzewo wyrasta do 12 metrów wysokości, a kora jest charakterystycznego różowo-szarego koloru, które łatwo się łuszczy. Jego owoce to jadalne jagody, kształt których przypomina podłużną gruszkę małej lub średniej wielkości (do 15 cm długości).

Smakuje jak jabłko i arbuz

Skórka jagód jest gładka, a jej barwa jest bardzo zróżnicowana – od białej, poprzez czerwoną i fioletową do niemal czarnej. Oprócz tego owoc ma lekki połysk przypominającym woskową powłokę (to wyjaśnia angielską nazwę jagód – Wax Apple).

Tajskie jabłko woskowe jest lekko chrupiące i soczyste, o lekko słodkim smaku podobnym do gruszki śnieżnej. Niektórzy opisują smak tych jagód jako połączenie jabłka z arbuzem. Miąższ jest biały o dużej wilgotności. W środku znajduje się duża jama nasienna, która może zawierać duże, jasnobrązowe nasiona. Dojrzałe drzewo daje plon do 700 owoców.

mkh
fot. Envato Elements

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 08/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

17°C/24°C