To będzie najtrudniejszy sezon truskawkowy? Jak wyglądało to w poprzednich latach

W Polsce sezon na truskawki rozpoczynamy w kwietniu pierwszymi uprawianymi w szklarniach truskawkami i kończymy na koniec jesieni. Większość produkcji pochodzi z gospodarstw w wielkości od 1 do 10 ha. W tym roku te gospodarstwa borykają się z wyzwaniem za wyzwaniem.
Polscy producenci borykają się w tym roku z nie lada wyzwaniami. Podwyżki cen nawozów, wysokie ceny energii, która potrzebna jest do produkcji tych pierwszych szklarniowych truskawek oraz import zagranicznych owoców.
Obecny sezon jest znacznie trudniejszy niż poprzednie lata. Gwałtowny wzrost kosztów uprawy, wzrost cen materiałów do sadzenia, nawozów, energii i brak rąk do pracy, znacząco zmniejsza zyski plantatorów.
Polska jest trzecim co do wielkości producentem truskawek w Unii Europejskiej oraz jednym z największych eksporterów mrożonej truskawki na świecie. Wyprzedza nas jedynie Hiszpania i Niemcy.
W latach 2014 do 2020 w Polsce zbiory wahały od 146 tys. ton do 205 tys. ton. W tym od 54% do 70% truskawek dostarczono w postaci świeżego owocu i przetworzonego. W tej ilości wyeksportowano od 80 tys. ton do 120 tys. ton truskawek mrożonych, natomiast świeżej od 6 tys. ton do 19 tys. ton.
W roku 2021 zbiory wynosiły 156 tys. ton, eksport to 102 tys. ton, a w tym świeżego owocu 19,2 tys. ton i 82,8 tys. ton mrożonych.
Mrożone truskawki trafiły na rynek krajów należących do Unii Europejskiej, głównie do Niemiec, Holandii i Francji. Świeże owoce trafiły na rynek spoza krajów UE.
Jakie podsumowanie czeka nas za ten sezon?
Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
16°C/22°C
Polecany artykuł
-
17.07.2022
Sezon na wiśnie w Polsce – ceny o 25% w górę
-
28.07.2022
Kto jest winny zasianej panice? - Cukier jest i g…
-
22.07.2022
Bronisze: są już pierwsze jabłka. Morelom i brzos…
-
25.07.2022
Dlaczego cukier jest tak drogi i dlaczego zaczyna…
-
22.07.2022
Jakie wartościowe odmiany czereśni sprawdzą się w…
-
12.07.2022
Jak poprawić wybarwienie jabłek i konkurencyjność…