Dr Grzegorz Klimek: Przebijam cytrusem!

Dr Grzegorz Klimek: Przebijam cytrusem!

Grudzień to czas, kiedy szczególnie często wspominam rzeczywistość, w której na kartki nie były jedynie podłość, komuna, stan wojenny i ZOMO. Ponieważ jednak w chwilach najtrudniejszych Polacy potrafili się zdobyć na przewrotny humor, więc dzisiaj wspomnienie w tej tonacji. O kartkowej rzeczywistości tak sobie rozmawiali niezapomniani Smoleń i Laskowik. Laskowik (beztrosko): "Rodziny się zjadą i będą se ludzie grali: wchodzę margarynką, przebijam cielęcinką!". Smoleń (dostojnie): "A ja karpia w ciemno!". Jeśli tego karpia przełożyć na wielką niewiadomą, jaką stanowi każda przyszłość, to pasuje to bardzo dobrze do sytuacji na jabłkowym rynku. To już bowiem czwarty miesiąc, kiedy niewiele się zmienia, zaś niewiadoma zdaje się być przez to coraz większą i większą.

Jak dotychczas konieczność życia z zarazą w tle właściwie nie dotykała owocowego rynku. Nawet więcej, bo wiosną duży popyt na jabłka po części powstał dlatego, że wydawały się nam one szczególnie bezpieczne i zdrowe z tego względu, że jako własne niczego ze świata nie przywloką. Teraz jednak, gdy pandemia tak bardzo się (w stosunku do wiosny) pogłębiła, owo przekonanie wcale się nie zwiększa, a raczej dzieje się odwrotnie. Trudno przewidywać i uzasadniać dość irracjonalne zachowania tłumu w dziedzinie spożycia, skoro towarzyszą im (jeszcze bardziej irracjonalne) tzw. manifestacje o samobójczym charakterze i rynsztokowym poziomie. Zdajemy się ciągle zapominać, że wolność to przede wszystkim odpowiedzialność i trzeba do niej dorosnąć. Rynsztokowi to nie grozi.

Tak jednak czy owak trudno być zadowolonym z poziomu sprzedaży jabłek w ostatnich miesiącach. Mimo że ich niezbyt wiele (3,3–3,4 mln ton), to powszechny jest pogląd, że obecne tempo sprzedaży jest zupełnie niewystarczające do wyprzedania zapasów do maja–czerwca.
 

Cały artykuł dr. Grzogorza Klimka przeczytasz w styczniowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!


Opryski i koszenie bez operatora. Rewolucja w sadach made in Polska

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

01/21

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody