Podatek cukrowy przyczyni się do spadku zapotrzebowania przetwórstwa na owoce i warzywa o 95 tys. ton rocznie

Podatek cukrowy przyczyni się do spadku zapotrzebowania przetwórstwa na owoce i warzywa o 95 tys. ton rocznie

Warsaw Enterprise Institute wskazuje negatywne konsekwencje opłaty cukrowej. W ocenie WEI, podatek cukrowy jest kolejnym przypadkiem, gdy ustawodawca proponuje niebezpieczne i nieskuteczne rozwiązanie w imię szlachetnych wartości i ideałów walki o zdrowie publiczne.

„WEI apeluje o zaniechanie prac nad nową regulacją, która w proponowanej formie, nie tylko nie spełni swojego prozdrowotnego celu, ale przyczyni się do nieodwracalnej utraty konkurencyjności przez polskie firmy, pociągnie na dno polską branżę rolno-spożywczą i doprowadzi do zubożenia sporą grupę obywateli” – podano w komunikacie.

Podatek cukrowy zagrożeniem dla polskiej gospodarki

Organizacja wskazuje na możliwe zagrożenia ekonomiczne, jakie nowy podatek może przynieść polskiej gospodarce. Najboleśniej nowe przepisy odczuwają najmniejsze i najsłabsze podmioty. Po kieszeniach dostaną najsłabiej uposażeni konsumenci. Dla nich wzrost ceny napojów owocowych  szacowany nawet na około 1,40 zł za litr opakowania, oznacza konieczność wyboru tańszego, gorszej jakości i niekoniecznie zdrowego zamiennika. 
WEI zwraca również uwagę na niekonsekwencję polityki fiskalnej państwa. Podatek od konsumpcji jest przykładem podatku regresywnego. Osoby mniej zamożne płacą nieproporcjonalnie więcej niż osoby zamożne. Opłata cukrowa uderzy również w drobnych producentów, przetwórców i pośredników z branży rolno-spożywczej. Jak podaje WEI, polskie małe i średnie firmy odpowiadają za aż 70 proc. polskiego rynku napojów.

Ustawa przyczyni się do spadku zapotrzebowania na owoce i warzywa do przetwórstwa

Sieci handlowe będą przerzucały koszty na dostawców, żeby utrzymać możliwie konkurencyjne ceny w sklepach. Kolejną grupą, która w łańcuchu dostaw będzie musiała wziąć na siebie koszty nowego podatku i ewentualne konsekwencje niższej sprzedaży tanich napojów, to rolnicy. Nowy podatek na wyroby gotowe to dodatkowy problem z zagospodarowaniem i zbytem ich surowców. Branża szacuje, że ustawa przyczyni się do spadku zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o około 95 tys. ton rocznie.

Źródło: www.wiadomoscihandlowe.pl

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

11/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

10°C/13°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody