Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 167 zł  Skorzystaj

Jak produkować cydr

Jak produkować cydr

Resort gospodarki szacuje, że do 2020 r. spożycie cydru może osiągnąć wartość 2,5% rynku piwa, czyli 90 mln l rocznie. Do produkcji litrowej butelki cydru potrzeba 1,5-2 kg jabłek i oczywiście specjalistyczna aparatura. Należy również stosować się do odpowiednich przepisów prawnych, o których zmianę stara się teraz m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podstawą prawną jest ustawa z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyborami i organizacji rynku (Dz.U. z 2011 r., nr 120, poz. 690). Zezwala ona producentowi na wyrób i rozlewanie do 10 tys. l cydru i perry rocznie oraz 5 tys. l wina owocowego. Ten ostatni limit można zamienić na cydr. Ustawą z 7 grudnia 2012 r. zmniejszono też akcyzę na niskoalkoholowe napoje fermentowane o mocy alkoholu nieprzekraczającym 5% ze 157 zł za hektolitr na 97 zł. W tej chwili, w związku z wprowadzonym embargiem, rozważane są projekty czasowego zniesienia akcyzy na cydr. Na zniesienie akcyzy zezwala art. 13 ust. 3 Dyrektywy Rady 92/83 EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych.

Produkcja cydru wymaga nie tylko specjalistycznych urządzeń i odpowiednich pomieszczeń, lecz – jak na razie – załatwienia mnóstwa formalności. Można jednak nawiązać współpracę z jakąś prywatną winnicą lub lokalnym browarem. Wówczas oprócz jabłek należy takiej firmie dostarczyć opakowania szklane, recepturę, a także zapewnić dystrybucję gotowego produktu. Budowanie sieci odbiorców najlepiej rozpocząć od małych sklepów i lokali gastronomicznych w promieniu maksimum 50 km.

Na razie reklama cydru nie jest dozwolona, lecz projekt ustawy w tej kwestii ma być w najbliższym czasie złożony w Sejmie.

 

Autor: Jolanta Szaciłło

 

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 1/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody