StoryEditor

Winogrona deserowe, czy będziemy sprowadzać je z RPA?

09.11.2021., 11:45h

Według Południowoafrykańskiego Stowarzyszenia Producentów winogron deserowych (SATI) w sezonie 2021/22 zbiory winogron w RPA (Republika Południowej Afryki) wyniosą średnio ok 333,9 tys. ton.

Zwiększa się wielkość produkcji winogron deserowych w RPA, a nie areał upraw

Oczekuje się, że nowe gospodarstwa produkujące winogrona mają bardziej produktywne odmiany winogron stołowych, będą kontynuować wyjście w pełną wydajność. Spis winnic z 2021 roku wskazuje, że zmniejszyła się powierzchnia upraw o 536 ha: z 21,1 tys. ha do 20,564 tys. ha.

W porównaniu ze spisem z 2019 roku powierzchnia winnic zmniejszyła się o 1,2 tys. ha, co stanowi dodatkowy dowód konsolidacji w branży produkcji winogron deserowych w RPA.

- Południowoafrykańscy producenci skupią się na „powrocie do źródeł”. Kładą nacisk na przygotowanie sadzonek, uprawę, pakowanie aby zadowolić potrzeby konsumentów – powiedział Anton Viljoen, prezes SATI.

Pogoda ma duży wpływ na wielkość produkcji winogron

Dodał, że winogrona są uprawiane „na wolnym powietrzu” i pogoda ma duży wpływ na zbiory, ale producenci robią wszystko, co w ich mocy, aby zapewnić jakość swoich produktów.

Świadectwem ciągłego dążenia do wzrostu jakości są znaczne inwestycje, które zostały poczynione nie tylko w uprawę nowych odmian winogron, ale także we wszystkie aspekty produkcji: opakowania, chłodnie, urządzenia.

Północne prowincje RPA i regiony rzeki Oranje, powinny rozpocząć pakowanie winogron od początku listopada 2021 roku. W regionach rzek Olifants, Berg i Hex zaczną zbierać plony normalnym reżimie około miesiąc później.

Autor: Maryia Khamiuk

19. kwiecień 2024 13:20