Złoty Sad w Samborcu. Postawili na rozwój

Złoty Sad w Samborcu. Postawili na rozwój

O wielopokoleniowej tradycji produkcji owoców na Wyżynie Sandomierskiej świadczą chociażby krajobrazy, gdzie każdy możliwy skrawek ziemi zajmują sady. Choć tutejsze ukształtowanie terenu i warunki klimatyczno-glebowe sprzyjają produkcji jabłek, to budownictwu już niekoniecznie. Przed takim właśnie wyzwaniem stanęła jedna z największych grup w powiecie sandomierskim – Złoty Sad, która mimo wyraźnych ograniczeń w powierzchni użytkowej, w handlu zdobywa kolejne, światowe rynki.

Grupa Sadowniczo-Warzywnicza Złoty Sad Sp. z o.o. została powołana w 2011 r., a swoją działalność rozpoczęła w styczniu 2012 r. Początkowo liczyła 12 udziałowców, obecnie jest ich 75 – oddanych tradycji sadowników, którzy w gminie Samborzec (pow. sandomierski) na łącznej powierzchni około 500 ha uprawiają głównie jabłonie i na niewielką skalę również grusze.

Walka o przestrzeń

Można powiedzieć, że firma przenosi góry, i to dosłownie. Kiedy bowiem powstawała, trudno było na tak urozmaiconym terenie, jak Wyżyna Sandomierska, znaleźć wystarczająco duży, w miarę płaski kawałek gruntu na wybudowanie obiektu z solidnym zapleczem przechowalniczym. – Znaleźliśmy więc inne rozwiązanie – niwelacja terenu w miejscu, gdzie skarpa przechodziła w nieckę – opowiada Witold Stefaniak, prezes zarządu Złoty Sad.


– Z jednej strony odjęliśmy ze wzgórza około 20 m ziemi, a w miejscu niecki wybraliśmy 4-metrową warstwę humusu, wypełniając powstałą lukę podłożem zagęszczającym i podwyższając grunt o kolejne 4 m. Dopiero na tak wyrównanym terenie mogliśmy postawić budynek - mówi.
Skoro ukształtowanie terenu ogranicza rozbudowywanie się w szerz, założyciele firmy zdecydowali się pozyskać trochę dodatkowej przestrzeni wzwyż. Grupa maksymalnie wykorzystuje powierzchnie chłodnicze, ustawiając skrzyniopalety plastikowe w słupkach o wysokości blisko 11 m. – Zdążyliśmy się już przekonać, że skrzynie plastikowe to jedno z najtrwalszych opakowań – dodaje Robert Osowski, wiceprezes zarządu.


Akademia Sadu Nowoczesnego: Poprawa zawiązywania owoców

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

22°C/30°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody