Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Jak zmiany klimatu wpływają na globalną produkcję owoców?

Jak zmiany klimatu wpływają na globalną produkcję owoców?

Zmiany klimatu od lat wpływają na światowe rolnictwo, w tym także na produkcję owoców. Już teraz wiele regionów walczy z upałem i suszą. W niektórych regionach Europy zaczęto przenosić winnice dalej na północ lub wyżej nad poziom morza, dopasowując się w ten sposób do zmieniającego się klimatu.

Zmiana klimatu i jej wpływ na sektor rolniczy i światową produkcję żywności

Zmiany klimatu spowodowane są głównie działalnością człowieka – potwierdza to najnowszy raport IPCC. Wzrost dwutlenku węgla w naszej atmosferze pozwala na przechodzenie większej ilości promieni słonecznych przez atmosferę, podnosząc tym samym temperaturę na planecie. Skutkiem tych zmian mogą być coraz groźniejsze i ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak częstsze i intensywne burze, powodzie, fale upałów, mrozy, pożary czy susze.

Zmiany klimatu mają bezpośredni wpływ na globalną podaż żywności. Zmiany pogody – zwłaszcza te niekorzystne – wpływają na ograniczenie potencjału produkcyjnego rolników, ograniczając tym samym produkcję żywności na świecie. Owoce i warzywa to żywe organizmy, które reagują na zmiany temperatury, więc wszystko, co spowoduje znaczące zmiany w środowisku, odbije się także na rolnictwie.

Jak hodowcy i producenci owoców dopasowują się do zmian klimatu?

Od hodowli, przez uprawę, po pakowanie, każdy obszar ma inne sposoby radzenia sobie ze zmianami klimatycznymi. Jeśli chodzi o hodowlę, podejmowane są wysiłki w celu opracowania odmian, które tolerują np. nawalne deszcze czy wysokie temperatury na różnych etapach cyklu produkcyjnego. Nad tym zagadnieniem pracuje m.in. IFG w uprawie winogron deserowych i wiśni.

Producenci owoców wdrażają również nowe technologie systemów nawadniania, aby być bardziej wydajnym. Wykorzystują także m.in. czujniki wilgotności gleby, osłony odblaskowe, aby zmniejszyć parowanie wody, siatki zacieniające, aby chronić uprawy przed nadmiernym nasłonecznieniem, a nawet osłony przeciwdeszczowe, aby chronić owoce przed ulewami. Wysiłki te wystarczają do ochrony roślin przed wysokimi, niskimi temperaturami lub suszą; jednak nie uchronią upraw przed zniszczeniem przez ekstremalne zjawiska, takie jak burze lub powodzie.

Już teraz musimy przewidywać przyszłości produkcji owoców

Ze względu na zmiany klimatyczne producenci owoców unikają ich uprawy na obszarach o podwyższonym ryzyku. Przemysł odnotowuje rosnący wzrost nasadzeń w regionach, w których w przeszłości nie uprawiano niektórych odmian owoców. Jalisco w Meksyku czy Piura w Peru to przykłady rozwijających się regionów winogron deserowych. Ta zmiana geograficzna jest również widoczna w przypadku innych upraw, takich jak borówki i czereśnie, dzięki wprowadzeniu odmian charakteryzujących się odpornością na niskie temperatury.

Zmiany klimatyczne są tematem wielu spotkań branżowych w rolnictwie, dlatego IFG pracuje nad hodowlą nowych odmian owoców, które będą rosły w cieplejszym klimacie przy mniejszym zapotrzebowaniu na wodę. Ponieważ planeta się zmienia, istnieje prawdopodobieństwo, że produkcja owoców w następnych latach będzie się zmniejszać.

Autor: Dr Chris Owens, główny hodowca roślin w IFG

Artykuł został napisany przez dr Chrisa Owensa, naukowca specjalizującego się w hodowli roślin i genetyce, który pełni funkcję głównego hodowcy roślin w IFG, największej na świecie firmie zajmującej się hodowlą owoców premium. IFG jest powszechnie znane z wynalezienia jednych z najpopularniejszych na świecie winogron deserowych premium, takich odmian jak Cotton Candy i Sweet Globe, jak również ze swojej innowacyjnej pracy w tworzeniu owoców, które mogą rosnąć w różnych regionach klimatycznych, a w rezultacie mogą pomóc zrównoważyć wpływ zmian klimatycznych na światową produkcję owoców.

Opr. Joanna Białek
Zdj. pixabay

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/3°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody