Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Priusadiebnaja - odmiana czereśnie wytrzymała na mróz

Priusadiebnaja - odmiana czereśnie wytrzymała na mróz

Odmiana Priusadiebnaja została otrzymana w Instytucie Sadownictwa w Melitopolu na Ukrainie ze skrzyżowania czereśni Donissena Żółta × Jaboulay. Dość wcześnie wchodzi w owocowanie, plonuje obficie i regularnie

Charakterystyka odmiany czereśni 

Drzewa są wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby. Rosną silnie i tworzą rozłożyste korony. Kwitną średnio wcześnie, wcześnie wchodzą w okres owocowania, plonują regularnie i zwykle obficie.

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w trzecim tygodniu dojrzewania czereśni, zwykle 2–3 dni przed owocami odmiany Burlat. Ich masa wynosi 6,5–7,5 g. Mają kształt kulisty, lekko spłaszczony na wierzchołkach. Skórka w pełni dojrzałego owocu jest żółta z mniej lub bardziej intensywnym jasnoczerwonym rumieńcem, średnio podatna na pękanie w czasie opadów deszczu. Miąższ kremowy, jędrny, soczysty, lekko kwaskowy, smaczny. Pestka średniej wielkości, okrągła. Szypułka długości 45–50 mm, średnio gruba.

Odmiana Priusadiebnaja (allele S6S9) jest obcopylna. Z danych zamieszczonych w literaturze wynika, że dobrymi zapylaczami są dla niej m.in. Walerij Czkałow, Skorospiełka. Na zapylacze nie nadają się natomiast odmiany: Jaboulay, Napoleona, Krasawica Kijewa, ze względu na występowanie między nimi zjawiska intersterylności.

Ocena ogólna odmiany czereśni

Priusadiebnaja to atrakcyjna odmiana czereśni o owocach typu chrząstki. W warunkach Polski jej drzewa plonują dobrze, a owoce są urozmaiceniem dla wczesnych odmian o czerwonej barwie skórki. Jest to ciekawa propozycja dla osób poszukujących jędrnych i smacznych owoców o skórce jasnej z rumieńcem.

Autor: Mgr inż. Agnieszka Głowacka
fot. A. Głowacka

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/3°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody