Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 167 zł  Skorzystaj

Nowy kompaktowy liofilizator żywności

Nowy kompaktowy liofilizator żywności

Na rynku pojawił się nowy kompaktowy liofilizator żywności. Co oferuje producent?

FrostX jest polską spółką powstałą w Gliwicach, zajmującą się produkcją liofilizatorów dedykowanych średnim i małym przedsiębiorstwom przetwórczym, gospodarstwom sadowniczym i ogrodniczym.

FrostX – model P-10CW jest pierwszym na rynku kompaktowym liofilizatorem żywności. Urządzenie charakteryzuje się kompaktową budową i prostą obsługą.

Wg danych producenta maszyna niska energochłonność maszyny (na poziomie 4.9 kWh/kg wsadu), to jedna z jej zalet. Dodatkowym plusem urządzenia jest brak emisji zanieczyszczeń do otoczenia oraz niski poziomem hałasu. Ponad to w P-10CW zastosowano wydajny układ chłodzenia i wysokiej klasy system próżniowy. Sterowanie odbywa się za pomocą intuicyjnego interfejsu, gdzie większość procesów zostało zaoptymalizowanych i zautomatyzowanych. Pozwala to na precyzyjną kontrolę parametrów pracy.

Czas trwania jednego cyklu liofilizacji wynosi od 15 godzin, a w tym modelu wydajność przewidziana jest na 10 kg wsadu na cykl. W planach jest również budowa urządzenia o wydajności 40 kg wsadu na cykl.

Coraz częściej dzięki liofilizacji można przetwarzać owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne.

Proces liofilizacji zapewnia wysoką trwałość i jakość produktów. Mogą one być przechowywane w tej postaci ponad 20 lat. Zaletą procesu liofilizacji jest to, że produkty, bez jakichkolwiek dodatków zachowują oryginalny smak i zapach.

Producent kieruje swój produkt do dwóch zasadniczych grup odbiorców, odznaczających się zróżnicowanymi potrzebami i obszarem rynku. Pierwszą z nich stanowią mali producenci i przetwórcy żywności, ogrodnicy, sadownicy, restauracje, hotele, kawiarnie, zielarze, grzybiarze i każdy, dla kogo liofilizacja może przynieść korzyć biznesową. Drugą grupą są natomiast użytkownicy domowi.

Liofilizator jest już dostępny, czas oczekiwania wynosi od 3 do 6 miesięcy. Producent przewiduje gwarancję na 2 lata. Cena podstawowej wersji urządzenia FrostX P-10CW wynosi od 34 tys. zł netto.

Liofilizacja jest procesem polegającym na suszeniu sublimacyjnym zamrożonych substancji, który pozwala przetwarzać żywność z zachowaniem wszystkich zawartych w niej składników odżywczych i witamin. Dzięki kompaktowym liofilizatorom już wkrótce możliwe będzie samodzielne wytwarzanie zdrowej żywności oraz tanie i długie jej przechowywanie (nawet kilkadziesiąt lat) z zachowaniem wszystkich walorów smakowych i odżywczych.

Maciej Kania
Źródło: mat. prasowy Akceleratora Technologicznego w Gliwicach

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 08/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

17°C/24°C