Dziś Światowy Dzień Jabłka!

Dziś Światowy Dzień Jabłka!

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to symbol polskiego rolnictwa. Jest jednocześnie jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co czwarte jabłko w Europie pochodzi z właśnie z Polski.

W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie w ilości 570 tysięcy ton.
W ciągu ostatnich lat nasze rodzime Jabłka Grójeckie zostały wyróżnione poprzez uzyskanie prestiżowego Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co stawia je w czołówce europejskich produktów rolnych, na równi z francuskimi i włoskimi serami i winami. To dobra okazja do tego aby odpowiedzieć na klika pytań: czy  wiemy dużo o tym uniwersalnym owocu? Jego historii, sposobie uprawy i pozytywnym wpływie na nasze zdrowie?

Mało kto wie, że Jabłka Grójeckie mają polsko-włoski rodowód. Sady w rejonie Grójca założyła ponad 500 lat temu Królowa Bona. 
 
- Jesteśmy dumni z tak długiej i ciekawej historii i jednocześnie pewnie spoglądamy w przyszłość. Nasze sady należą do grupy najbardziej zaawansowanych technologicznie w całej Europie,  co w połączeniu z unikalnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi daje efekt w postaci najlepszych jabłek w Europie – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie - W tym roku postanowiliśmy podzielić się z Polakami owocami naszej pracy.  Żadna opowieść, czy dane statystyczne nie zastąpią „żywego” przykładu. Obchody Światowego Dnia Jabłka rozpoczynamy już 25 września w centrum Warszawy, gdzie będziemy częstować mieszkańców stolicy naszymi najlepszymi jabłkami. Dodatkowo chcemy przekazać warszawiakom ciekawostki i informacje związane z Jabłkami Grójeckimi, takie jak ich historia czy bezpieczeństwo produkcji. Nie zapomnimy również o promowaniu walorów zdrowotnych jabłek. 

- Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej – przekonuje prof. dr. hab. Dariusz Włodarek – lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego 
w Warszawie – Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Jabłko możemy śmiało nazwać superowocem.

Obchody Światowego Dnia Jabłka nie mogłyby odbyć się bez podziękowania najmniejszym pracownikom sadów – pszczołom. To właśnie dzięki nim możemy jesienią cieszyć się smakiem polskich jabłek. Niestety pszczelarze i całe pszczele rodziny mają bardzo groźnego wroga, małego pajęczaka (Varroa Destructor), który może zniszczyć cały ul. Wyeliminowanie ich nie jest proste, ponieważ pasożyty te nie mają naturalnego wroga. 

- Chcemy razem z pszczelarzami świętować Światowy Dzień Jabłka – mówi Maciej Majewski Prezes Stowarzyszenia – dlatego postanowiliśmy przekazać współpracującym z nami pasiekom 200 zestawów specjalnych izolatorów, które zapobiegają rozmnażaniu się warrozy. Planujemy również wymienić się z pszczelarzami naszymi doświadczeniami, tak aby zacieśnić mocniej współpracę i razem działać na rzecz realizacji zasady zrównoważonego rozwoju. 

Światowy Dzień Jabłka to najlepszy moment, aby wspomnieć o diecie Polaków. Mimo tego, że jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż za mało. Badania przeprowadzone przez Kantar w ramach akcji „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” wskazują, że 40% konsumentów spożywa jabłko tylko raz w tygodniu lub w ogóle. 

Protest sadowników - 24 września 2020

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

10/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody