Borówka amerykańska dłużej w podaży

Rosnący popyt na borówkę wysoką sprawia, że opracowuje się coraz nowocześniejsze metody przechowywania tych owoców. Jak tanio i skutecznie wydłużyć okres ich trwałości w handlu?
Kluczowymi czynnikami determinującymi zdolność przechowalniczą owoców są odpowiednio niska temperatura i skład atmosfery. Owoce borówki wysokiej tolerują wysokie stężenia dwutlenku węgla – sięgające 10–15%. CO2 sprzyja utrzymaniu wysokiej jakości jagód i ogranicza straty na skutek gnicia. Ostatnio często stosowaną metodą wydłużenia okresu przechowywania jabłek, gruszek, śliwek itp. owoców, jest stosowanie po zbiorze 1-metylocyklopropenu (1-MCP). Ten syntetyczny związek, blokując receptory etylenu, hamuje procesy zachodzące w dojrzewającym owocu.
Aby jagody borówki wysokiej przechowywały się w jak najlepszym stanie, należy zachować 3 podstawowe zasady. Zbiór owoców powinien być przeprowadzony w fazie dojrzałości zbiorczej, nie konsumpcyjnej; po zbiorze należy szybko schłodzić owoce oraz zapewnić bezawaryjny system kontroli temperatury i ewentualnie składu gazowego.
Odpowiedni termin zbioru
Owoce zebrane zbyt wcześnie mają gorszą jakość, ich masa jest niższa i są bardziej kwaśne. Zawierają również mniej antocyjanów i niewystarczające pokrycie skórki woskiem. Wpływa to na wygląd owoców, które są wtedy nisko oceniane przez odbiorców.
Akademia Sadu Nowoczesnego: W tym sezonie sprzedali wszystkie jabłka
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
9°C/15°C
Polecany artykuł
-
24.05.2022
Jak zadbać o jakość i wielkość zbiorów owoców na …
-
25.05.2022
Puls Rynku - Truskawki z Grecji, jabłka za 6 złot…
-
02.05.2022
Stosowanie regulatorów wzrostu - Gibereliny
-
09.05.2022
Czy czereśnie to towar dla nielicznych? Kosmiczne…
-
06.05.2022
Komunikat jagodowy z 6 maja 2022 r. Jakie zabiegi…
-
13.05.2022
Słaby handel jabłkiem na Broniszach. "Otworzę kom…
Komentarze