Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Borówka amerykańska dłużej w podaży

Borówka amerykańska dłużej w podaży

Rosnący popyt na borówkę wysoką sprawia, że opracowuje się coraz nowocześniejsze metody przechowywania tych owoców. Jak tanio i skutecznie wydłużyć okres ich trwałości w handlu?

Kluczowymi czynnikami determinującymi zdolność przechowalniczą owoców są odpowiednio niska temperatura i skład atmosfery. Owoce borówki wysokiej tolerują wysokie stężenia dwutlenku węgla – sięgające 10–15%. CO2 sprzyja utrzymaniu wysokiej jakości jagód i ogranicza straty na skutek gnicia. Ostatnio często stosowaną metodą wydłużenia okresu przechowywania jabłek, gruszek, śliwek itp. owoców, jest stosowanie po zbiorze 1-metylocyklopropenu (1-MCP). Ten syntetyczny związek, blokując receptory etylenu, hamuje procesy zachodzące w dojrzewającym owocu.

Aby jagody borówki wysokiej przechowywały się w jak najlepszym stanie, należy zachować 3 podstawowe zasady. Zbiór owoców powinien być przeprowadzony w fazie dojrzałości zbiorczej, nie konsumpcyjnej; po zbiorze należy szybko schłodzić owoce oraz zapewnić bezawaryjny system kontroli temperatury i ewentualnie składu gazowego.

Odpowiedni termin zbioru

Owoce zebrane zbyt wcześnie mają gorszą jakość, ich masa jest niższa i są bardziej kwaśne. Zawierają również mniej antocyjanów i niewystarczające pokrycie skórki woskiem. Wpływa to na wygląd owoców, które są wtedy nisko oceniane przez odbiorców. 


Zobacz film

Akademia Sadu Nowoczesnego: W tym sezonie sprzedali wszystkie jabłka

Akademia Sadu Nowoczesnego: W tym sezonie sprzedali wszystkie jabłka

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/3°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody