StoryEditor

Cięcie letnie winorośli

17.06.2020., 11:08h

Winorośl jest uprawą, która w okresie wegetacji wymaga dużych nakładów pracy ręcznej i zmechanizowanej. Do najważniejszych czynności należy cięcie letnie, bez którego trudno uzyskać dobrą jakość owoców i zachować krzewy w zdrowotności.  

Cięcie letnie jest niezbędnym uzupełnieniem cięcia zimowego. Wykonujemy je w okresie wegetacji winorośli.
Na cięcie letnie składają się:
  • wyłamywanie nadmiaru latorośli,
  • usuwanie części kwiatostanów, jagód, gron oraz liści;
  • skracanie (uszczykiwanie i przycinanie) latorośli,
  • skracanie lub wyłamywanie pasierbów (pędów bocznych).

Wyłamywanie latorośli (pędów zielnych)

Obejmuje wyłamywanie latorośli bezpłodnych, nieprzydatnych do formowania krzewów, oraz zagęszczających rośliny. Wykonuje się je w drugiej połowie maja, po przejściu przymrozków wiosennych. W razie potrzeby wyłamywanie ponawia się co 10–14 dni. Na 1 m szpaleru lub m2 uprawy pozostawia się od 4 (odmiany deserowe o dużych gronach i liściach) do 8–10 pędów z gronami, równomiernie rozmieszczonych na krzewie. Czynność tę przeprowadza się zwykle, gdy latorośle mają długość pomiędzy 5 a 15 cm. W takiej fazie można już ocenić ich przydatność dla krzewu (liczbę gron), a jednocześnie łatwo usunąć.
Dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach 


18. kwiecień 2024 19:10