Co słychać w polskich szkółkach?

Co słychać w polskich szkółkach?

Jesień to dobry moment na podsumowanie sezonu produkcyjnego w szkółkach i sadach. O ofercie polskich szkółek, jakości materiału szkółkarskiego w kontekście warunków pogodowych w 2020 r., zainteresowaniu gatunkowo-odmianowym oraz o tym, czy nie jest za późno na składanie zamówień na nowy sezon z Maciejem Lipeckim, prezesem Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy, a prywatnie właścicielem jednej z najbardziej znanych lubelskich szkółek, rozmawia dr hab. Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Jakiej jakości materiału szkółkarskiego mogą się spodziewać sadownicy w zbliżającym się sezonie? 

Materiał szkółkarski jest podobnej jakości, jak w latach ubiegłych, ale porównując go do ubiegłego sezonu, gdzie drzewka były wyjątkowo wyrośnięte, będzie on nieco słabszy. Miały na to wpływ m.in. warunki pogodowe w 2020 r. Materiał będzie bardzo dobrze rozgałęziony. Drzewka są nieco cieńsze i niższe, ale nie dotyczy to wszystkich odmian. Odmiany z grupy Red Delicious są wyjątkowo dobrze wyrośnięte, Golden Delicious oraz Red Jonaprince mają jakość podobną do tej co w ubiegłych latach, zaś Gala, Szampion, Ligol i Idared są nieco słabsze. Na taki stan rzeczy z pewnością miał wpływ rozkład temperatury i układ pogody. W szkółkach nie obserwowaliśmy opóźnienia sezonu wegetacyjnego, jak miało to miejsce w sadach czy w uprawach innych gatunków. Drzewka stosunkowo wcześnie zakończyły wzrost. 

Czy zainteresowanie sadowników materiałem szkółkarskim jest równie duże, jak w latach wcześniejszych? 

Od lat obserwujemy niezmiennie duże zainteresowanie. Największym cieszy się jabłoń. 

O jakie odmiany sadownicy pytają najczęściej? 

Spośród jabłoni od kilku sezonów największym zainteresowaniem cieszy się grupa Gali o ciemny zabarwieniu skórki, zarówno o rozmytym jak i paskowanym rumieńcu. Obecnie w polskich szkółkach produkcja Gali jest bardzo duża, co wynika z popytu na tę grupę odmian. W obecnym sezonie odmiana Golden Delicious jest poszukiwaną, warto zaznaczyć, że produkcja tej odmiany jest zdecydowanie mniejsza niż w latach ubiegłych, dlatego trudno oszacować, czy jest to tak popularna odmiana, czy po prostu produkcja nie jest w stanie zaspokoić zainteresowania. 

Cały wywiad przeczytasz w listopadowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!

Jak poprawić jakość jabłek?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

11/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

3°C/7°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody