Czy owoce pozostawione pod drzewami zakwaszają glebę?

Czy owoce pozostawione pod drzewami zakwaszają glebę?

Coraz częściej obawiamy się powtórki z roku 2018, kiedy to szczególny urodzaj spowodował drastyczny spadek cen oraz konieczność wyboru pomiędzy zebraniem owoców i zbycia ich za bezcen lub pozostawienia ich pod drzewami.

W 2018 r. wszystkie warunki sprzyjały wysokiej produkcji: drzewa (w tym pąki) były w świetnej kondycji po roku (a nawet dwóch latach) słabszego owocowania, bardzo obfite kwitnienie i ogromny zrzut kwiatów bezpośrednio po kwitnieniu oraz zawiązków w czasie opadu czerwcowego, powodujący, że na drzewach pozostały niemal wyłącznie zawiązki z kwiatów królewskich. W dodatku wiosna była dość sucha i nie stwarzająca zbytnio problemów w ochronie, nie było wiosennych przymrozków, za to w całym sezonie wegetacyjnym było dużo słońca.

Wystąpienie wszystkich tych czynników w jednym sezonie uświadomiło nam, jak wielki potencjał produkcyjny drzemie w naszych sadach. Jednak przy tak ogromnym urodzaju okazało się też, że zabrakło siły roboczej do zbioru jabłek, a także opakowań i miejsca na owoce w obiektach przechowalniczych. Zbiory ciągnęły się do grudnia, skrzyniami zastawione były wszelkie pomieszczenia gospodarskie, z braku skrzyniopalet (i przy ich niebywałych cenach) wydobyto wszystkie stare skrzynki, ba... wykorzystywano nawet opakowania typu „big-bag”. Przy cenie 8 gr/kg jabłek przemysłowych niektórzy sadownicy zdecydowali się na pozostawienie owoców pod drzewami. Dla jednych było to zrozumiałe, a u innych powodowało wręcz zgorszenie.

Dziś, gdy emocje już opadły, łatwiej jest ocenić tę sytuację. „Gorączka” tamtego sezonu spowodowała zachowania nieracjonalne. Łatwo zrozumieć pobudki zakładów przetwórczych – to są przedsiębiorstwa, które chcą skupić możliwie najtaniej surowiec do dalszej produkcji. „Surowca” było aż nadto i dobrej jakości, a sadownicy dostarczali owoce „na wyścigi” – można było odnieść wrażenie, że tym chętniej, im niższa była cena, a w kolejkach dochodziło do scen, których wielu się teraz wstydzi. Próbowano jakoś wytłumaczyć swoją postawę – wielu tłumaczyło „konieczność” zebrania wszystkich owoców, aby zapobiec rzekomemu zakwaszeniu gleby. Czy słusznie?


Cały artykuł przeczytasz w listopadowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!

Jak poprawić jakość jabłek?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

11/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

3°C/7°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody