Dobre wybarwienie jabłek - poprawić rumieniec

Dobre wybarwienie jabłek - poprawić rumieniec

Dobre wybawienie jabłek jest parametrem jakościowym stawianym na równi z twardością i jędrnością. Konsumenci często "kupują oczami", dlatego czerwone jabłka są tak chętnie wybierane przez konsumentów, a także przez firmy eksportowe. To w ostatecznym rozrachunku przekłada się zysk.

Uzyskanie owoców o odpowiednim rumieńcu na tle zielonej barwy zasadniczej nie jest jednak łatwe, a na końcowy sukces składa się wiele czynników, takich jak agrotechnika czy nawożenie.

Czynniki klimatyczne

Mówiąc o uzyskaniu czerwonego rumieńca, należy wziąć pod uwagę czynniki klimatyczne. Będą one wpływały na syntezę cukrów prostych w owocach, które warunkują syntezę barwników.

Dobowa amplituda temperatury

O czerwonej barwie skórki jabłek decyduje zawartość flawonoidów – barwników antocyjanowych. Synteza barwników zachodzi najszybciej, gdy w okresie dojrzewania owoców występuje duża dobowa amplituda temperatury powietrza – chłodne noce, ciepłe dni. Im niższa jest temperatura nocą, tym lepsze wybarwienie jabłek, szczególnie w okresie około 3 tygodni przed zbiorami owoców.

fot. M. Nowicki

Akademia Sadu Nowoczesnego Okiem Praktyka: Jak wygląda sytuacja w sadach w różnych regionach Polski?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 08/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/21°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody