Jak gibereliny wpływają na plonowanie i jakość owoców jabłoni Camspur?

Jak gibereliny wpływają na plonowanie i jakość owoców jabłoni Camspur?

Konkurencja na rynku jabłek powoduje, że sadownicy stale poszukują nowych metod służących przede wszystkim poprawie jakości owoców. Rosnący poziom wiedzy z zakresu agrotechniki upraw sadowniczych, sprzyja wykorzystaniu nowych środków do produkcji, wśród których obecnie bardzo ważną rolę odgrywają hormony roślinne, często określane mianem fitohormonów. Jaki wpływ ma stosowanie giberelin na jakość owoców i plonowanie jabłoni odmiany Camspur?

Jedną z częściej wykorzystywanych grup fitohormonów są gibereliny, uczestniczące w procesach regulacji wzrostu (wzrost wydłużeniowy), spoczynku, kiełkowania nasion, kwitnienia i zawiązywania owoców. Związki te zaliczane są do tetracyklicznych diterpenoidów z jedną lub dwiema grupami hydroksylowymi, pierścieniem laktonowym i jedną lub dwiema grupami karboksylowymi.


W roślinach wyższych opisano kilka rodzajów giberelin, które różnią się między sobą przede wszystkim poziomem aktywności, wynikającym z ich budowy. Do najbardziej aktywnych biologicznie form zalicza się GA , a także GA , GA i GA , spośród których w handlu dostępne są GA3 i GA4 (ta druga jako mieszanina GA4+GA7).

W produkcji jabłek gibereliny wykorzystuje się przede wszystkim do poprawy jakości owoców. W wielu pracach wykazano pozytywny wpływ stosowania GA4+7 na ograniczenie występowania ordzawień w przypadku jabłek odmiany Golden Delicious, a także innych defektów skórki, jak na przykład powstawania spękań w zagłębieniu kielichowym jabłek Pink Lady czy pękania całych owoców, np. odmiany Stayman.


Zdaniem badaczy korzystny wpływ na jakość skórki owoców może wynikać ze wzrostu liczby komórek epidermy przy jednoczesnym ograniczeniu ich wielkości, a także zwiększenia ilości i zagęszczenia kutykuli na owocach traktowanych preparatami giberelinowymi. 

XXIV Dzień Otwarty Sadu Doświadczalnego w Wilanowie - zapis webinarium

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

9/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

16°C/22°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody