Jak powstają ordzawienia?

Jak powstają ordzawienia?

Ordzawienia to zdecydowanie niepożądana cecha skórki owoców, która dyskwalifikuje jabłka i gruszki z handlu na rynku deserowym, pomimo odpowiedniej wielkości czy jędrności. Co jest przyczyną tych defektów skórki?

Okresem krytycznym, w którym najczęściej powstają ordzawienia, jest wczesne stadium wzrostu owocu od fazy opadania płatków (BBCH 69−70) do fazy 30−40 dni po kwitnieniu (BBCH 71−73).

Najbardziej podatne na ordzawienia są zawiązki owoców będące w stadium rozwoju na 14−21 dni po kwitnieniu, kiedy to bardzo szybko zwiększa się ich objętość, a warstwa woskowa − kutykula pokrywająca skórkę (epidermę), jest bardzo cienka i szczególnie wrażliwa na uszkodzenia. W tym czasie łatwo może dojść do zakłócenia prawidłowego formowania się kutykuli, która nie nadąża szczelnie pokrywać szybko powiększającej się powierzchni zawiązków.

Innym, a zarazem wcześniejszym terminem, w którym mogą powstawać rozległe ordzawienia, może być faza różowego pąka (BBCH 57), kiedy dno kwiatowe może zostać uszkodzone pod wpływem wiosennych przymrozków. Z taką sytuacją mieliśmy do czynienia w trzech ostatnich sezonach wegetacyjnych: w 2018, 2019 i 2020 r. Ordzawienia mogą również powstawać w lecie (lipiec, sierpień), a także – choć dość rzadko – jesienią przed zbiorem owoców, po bardzo obfitych opadach deszczu. Takie ordzawienia przybierają koncentryczny kształt i powstają wokół miejsc wystających ponad powierzchnię owocu i na jego zacienionej stronie.

Akademia Sadu Nowoczesnego: Poprawa zawiązywania owoców

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

22°C/30°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody