Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Kiedy zbierać jabłka, by długo i dobrze się przechowywały?

Kiedy zbierać jabłka, by długo i dobrze się przechowywały?

Zbiór jabłek w optymalnym terminie to podstawa długiego, skutecznego ich przechowywania. Określanie ich dojrzałości zbiorczej powinno więc być standardem. Tymczasem wciąż wielu sadowników termin zbioru jabłek wyznacza jedynie na podstawie parametrów wizualnych, najczęściej kierując się stopniem wybarwienia owoców. Czas to zmienić!

Proces dojrzewania jabłek wynika ze wzrostu produkcji etylenu i intensywności oddychania tych owoców. Wraz ze wzrostem dojrzałości spada jednak jędrność owoców oraz rozkłada się skrobia. Jednocześnie zwiększa się ilość cukrów i kwasów organicznych, a dzięki temu poprawia się smak i aromatyczność owoców. Dlatego bardzo ważny jest balans pomiędzy terminem zboru i parametrami jakościowymi owoców. Nie można zerwać owoców zbyt wcześnie, ponieważ będą one miały gorsze walory smakowe, wzrośnie też ryzyko wystąpienia oparzelizny przechowalniczej podczas długiego przechowywania owoców. Z kolei zbyt późny zbiór będzie skutkował spadkiem jędrności jabłek i szybszym ich dojrzewaniem, przez co nie będą się one nadawały do długiego przechowywania.

Próba reprezentatywna

Przystępując do wyznaczania terminu zbioru, należy wybrać próbę owoców reprezentatywną dla danej kwatery i odmiany. Taka próba powinna pochodzić z drzew o podobnym wigorze i plonowaniu. Nie powinno się wybierać owoców z pierwszych drzew w rzędach ani z rzędów skrajnych. Owoce do próby należy zerwać z różnych stron korony z około 1,5 m wysokości. Ponadto nie powinny być one w żaden sposób uszkodzone, czy to przez szkodniki czy warunki atmosferyczne. Warto pamiętać, że owoce do kolejnych ocen powinny pochodzić z tych samych drzew.

Test skrobiowy

Pierwszym elementem ustalenia terminu zbioru powinno być wykonanie testu skrobiowego z wykorzystaniem jodku potasu, czyli popularnego płynu Lugola. Jod zawarty w jodku potasu wchodzi w barwną reakcję ze skrobią zawartą w owocach, która wraz z dojrzewaniem jabłek ulega rozkładowi na cukry proste. Owoce przekrojone w poprzek moczy się w płynie Lugola i po około minucie obserwuje stopień wybarwiania miąższu na granatowo – im ciemniejszy owoc, tym bardziej niedojrzały.

fot. M. Grzęda

Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!

Akademia Sadu Nowoczesnego Okiem Praktyka: jaka jest sytuacja w sadach?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/15°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody