Jędrność – czy to tylko wapń?

Jędrność – czy to tylko wapń?

Od kilku sezonów wapń uważa się za najważniejszy pierwiastek wpływający na jędrność i jakość owoców. Co z pozostałymi pierwiastkami? Które makro- i mikroelementy mają szczególny wpływ w drodze do jakości?  Wyjaśniają to: Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński.

Szymon Kamiński: O wapniu wiadomo bardzo dużo. Lecz powiedzmy o nim coś jeszcze, nieco inaczej – wapń w formie rozpuszczalnej (Ca2+) jest pobierany w stosunkowo niskim pH gleby. Dlatego całkowita zawartość wapnia w glebie nie określa precyzyjnie dostępności tego pierwiastka dla roślin. 

Szymon Jabłoński: Wapń w glebie tworzy połączenia ze związkami organicznymi, występującymi m.in. w próchnicy. Dlatego dla odpowiedniej zawartości wapnia w glebie należy dbać o dobry poziom próchnicy w glebie. 

S.K.: Poprawa zawartości próchnicy w glebie jest skutecznym zabiegiem wpływającym na zwiększenie dostępnego wapnia dla roślin. Związki organiczne (próchnica) „chronią” wapń przed wytrąceniem z roztworu glebowego w szerokim zakresie pH. 

S.J.: Próchnica jest również źródłem dostępnego azotu i fosforu dla roślin. Wapń jednak jest dopiero trzecim makroelementem pod względem ilości w roślinie. Więcej jest azotu i potasu… 

S.K.: …a skoro jest ich najwięcej, pełnią kluczową rolę do prawidłowego rozwoju. Które pierwiastki bezpośrednio wpływają na twardość owoców? 

S.J.: Na to pytanie jest coraz więcej odpowiedzi. Oprócz podstawowych makroelementów (N, K, Ca, Mg, P, S), które z pewnością wpływają na uzyskanie dobrej jakości plonu, mamy mikroelementy, których niedobory mogą zmniejszyć jakość plonu nawet przy optymalnej zawartości pierwiastków podstawowych. 



Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

11/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

2°C/5°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody