Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Kończy się sezon zbioru jabłek. Jak zadbać o sad jesienią?

Kończy się sezon zbioru jabłek. Jak zadbać o sad jesienią?

Jest to też ten czas, kiedy drzewa – po zdjęciu owoców – przygotowują się do zimy, a pąki kwiatowe przyspieszają w procesie różnicowania, a więc przychodzi pora na zabiegi pozbiorcze i… warto pomyśleć o analizach gleby, zwłaszcza że w większości rejonów sadowniczych miniony sezon należał do "przekropnych" i wiele składników pokarmowych zostało wymytych.

Jak poprawić wybarwienie jabłek tuż przed zbiorem?

W przypadku późnych odmian jest jeszcze możliwość wykonania zabiegów mających na celu poprawę wybarwienia. Ze względu na trwające zbiory nie ma już czasu na doświetlanie jabłek za pomocą cięcia, ale możemy jeszcze spróbować dokarmiania fosforem i/lub potasem. Należy pamiętać, że intensywne dokarmianie potasem może sprzyjać przerastaniu jabłek i pogorszeniu ich zdolności przechowalniczej. Z drugiej strony, w niektórych przypadkach zwiększenie kalibrażu jabłek może być bardzo korzystne, zwłaszcza że dokarmianie potasem jednocześnie sprzyja zwiększeniu zawartości cukrów.

Niektórzy sadownicy stosują przed zbiorami bardzo wysokie dawki chlorku wapnia, co powoduje zwijanie liści i szybką poprawę wybarwienia. Działanie takie upośledza jednak dalsze funkcjonowanie liści, a więc drzewom trudniej jest się później przygotować do zimy i słabiej wykształcają pąki kwiatowe – obniżamy więc naturalny potencjał drzew do wydania w następnym roku dobrej jakości jabłek. Jeśli więc drzewa w tym roku bardzo silnie owocowały i mają przez to słabsze pąki, może nie warto korzystać z tej metody poprawy wybarwienia. Jeśli natomiast plonowanie w tym roku było słabsze i przez to drzewa są w świetnej kondycji, zabieg taki nie powinien mieć większego wpływu na ich kondycję.

Zwracam też przy tej okazji uwagę, że wbrew panującym opiniom nawozy fosforowe (stosowane do poprawy wybarwienia) mają różną skuteczność działania, zwłaszcza gdy robi się zimno. Badania wskazują na różną przyswajalność związków fosforu występujących w nawozach w zależności od temperatury – przy temperaturze przekraczającej 20˚C praktycznie wszystkie działają bardzo dobrze, ale gdy temperatura spada do 17˚C – przyswajalność popularnego MAP spada do 50%, a formy H3PO– do 40%. Obniżenie temperatury do 12˚C powoduje obniżenie przyswajania wymienionych nawozów stosownie do 30 i 20%. Dalsze obniżanie temperatury do 10˚C (i poniżej) powoduje spadek przyswajalności do kilkunastu procent. Dla porównania – są nawozy, w których przyswajalność fosforu przy temperaturze 12˚C wynosi 80–90%, przy 10˚C – 75–85%, a przy dalszym obniżeniu temperatury – 70–80%. Niech nie zmyli nas fakt, że na opakowaniu (przy różnych nawozach) zawartość fosforu wyrażona jest wszędzie w P2O5 – to jest zawartość fosforu w przeliczeniu na tę formę (wymagają tego stosowne przepisy) i nie oznacza, że wszystkie zawierają to samo.

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium dla prenumeratorów

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Kup artykuł

Prenumerata roczna

123,00 zł

/ za rok

Kup prenumeratę

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/3°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody