Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży.

W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć. 

- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. 


Podpatrzone w Holandii


Pomysł na założenie takiej plantacji powstał w oparciu o doświadczenia Holendrów, którzy od wielu lat z powodzeniem produkują porzeczki kolorowe w systemie szpalerowym. Piotr Baryła ocenia, że w Polsce taka uprawa również ma przyszłość, gdyż zapotrzebowanie na te owoce ze strony sieci handlowych i innych kanałów dystrybucji jest bardzo duże.

- Mamy wzorce w postaci plantacji holenderskich, do których bezwzględnie powinniśmy równać. Na naszej demo farmie chcemy zoptymalizować koszty zakładania i prowadzenia takiej plantacji, by nie przeinwestować. Wykonujemy więc doświadczenia ścisłe, które można traktować jako początek wdrożeniowy – ocenił dr Baryła.


Więcej o uprawie porzeczki szpalerowej dowiecie się z filmu pod zdjęciami i z sierpniowego wydania miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie.
Kup prenumeratę!




Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych w Jastkowie

Zobacz film

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?


dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie


Dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych


Na plantacji w Jastkowie królują przede wszystkim czerwone porzeczki odmiany Rovada. Jest też francuski Junifer o wczesnym terminie zbioru oraz holenderski Jonkheer van Tets o bardzo dużych, kulistych i ciemnych owocach. 


Radosław Suchorzewski z firmy Bayer omówił rozwiązania zastosowane w ochronie fungicydowej i insektycydowej porzeczek 


Grzegorz Iskra z firmy Timac Agro przedstawił program nawożenia roślin zastosowany na plantacji


Sławomir Stankiewicz z Sumi Agro Polska zaprezentował dyspenser feromonowy do zwalczania przeziernika porzeczkowca – Isonet Z



Firma Amagro zaprezentowała technologię wspomagającą uprawę porzeczki przy użyciu nawozów dolistnych, biostymulatorów i środków pomocniczych


Plantatorzy zrezygnowali z tyczek bambusowych na rzecz multiklipsów


W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców 


Przemysław Kapka z Pszczelinki zwrócił uwagę na dużą rolę owadów zapylających



Plantacja została założona na konstrukcji opartej o drewniane słupki, przygotowanej pod montaż daszków

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

22°C/30°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody