Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Uprawa jagody kamczackiej - podstawowe zalecenia

Uprawa jagody kamczackiej - podstawowe zalecenia

Jagoda kamczacka (syn. suchodrzew błękitny, haskap) powoli staje się cenionym gatunkiem sadowniczym, ponieważ jej smaczne owoce są jednymi z pierwszych na rynku (maj/czerwiec) i są bardzo zdrowe. Ważna jest też możliwość szerokiego ich wykorzystania w przetwórstwie. W ślad za tym idą wysiłki hodowców, których celem jest otrzymanie odmian o słodszych, dorodniejszych owocach, i odpornych na opadanie w okresie dojrzewania.

Na początku w uprawie dominowały "stare" odmiany rosyjskie, charakteryzujące się drobnymi owocami i łatwo opadające w okresie dojrzewania. Jednak w ostatnich latach zastępowane są one znacznie ciekawszymi odmianami m.in. pochodzącymi z Polski, Kanady czy nowymi odmianami hodowli rosyjskiej.

Jagoda kamczacka, pomimo pewnych problemów z jej sprzedażą w poprzednim sezonie, w naszym kraju i za granicą nadal uznawana jest za nowy gatunek z dużymi perspektywami na rozwój. Decyzja Parlamentu Europejskiego nr 2018/2283 z grudnia 2018 r. sankcjonująca wpisanie jagody kamczackiej na listę produktów tradycyjnych, daje możliwość legalnego wprowadzania jej do obrotu na terenie Unii Europejskiej, również przez inne podmioty. Można mieć nadzieję, że decyzja ta przyczyni się do wzmocnienia wśród konsumentów i przetwórców wizerunku jagody kamczackiej jako owoców o wysokich walorach prozdrowotnych i smakowych, co przełoży się na wzrost popytu zarówno na owoce świeże, jak i przetworzone.

Jagoda kamczacka to krzew pochodzący z dalekiej Syberii. Naturalnym środowiskiem występowania suchodrzewu jest północno-wschodnia część Azji. Odmiany uprawne wywodzą się od gatunków suchodrzewu błękitnego (Lonicera coerulea var. edulis), suchodrzewu kamczackiego (L. coerulea var. kamtschatica), suchodrzewu ałtajskiego (L. coerulea var. altaica) oraz z Hokkaido w Japonii. 


Z wizytą u pierwszych w Polsce producentów wina z jagody kamczackiej

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/15°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody