Przechowalnictwo: w Instytucie Ogrodnictwa powstanie największa baza doświadczalna

Przechowalnictwo: w Instytucie Ogrodnictwa powstanie największa baza doświadczalna

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach powstanie najnowocześniejsza w Polsce komórka badawczo-rozwojowa w obszarze przechowalnictwa. Projekt współfinansowany przez UE ma na celu poprawę jakości owoców i warzyw, a tym samym ograniczenie ich marnotrawienia.

Projekt pod nazwą „Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych” Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach otrzymał 5,8 mln zł dofinansowania w ramach Działania I.1: Rozwój infrastruktury badań i innowacji, Osi Priorytetowej I: Badania, rozwój i komercjalizacja wiedzy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Całkowity koszt projektu wyniesie ponad 8 mln zł. 

- Z tych środków będziemy modernizować system sterująco-monitorujący, utrzymujący kontrolowane atmosfery w chłodniach oraz układ chłodniczy, a także zakupimy i uruchomimy aparaturę najnowszej generacji. Pozwoli to na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w dziedzinie technologii przechowywania oraz komercjalizację wiedzy i wdrażanie zaleceń u producentów i podmiotów zajmujących przechowywaniem i przetwarzaniem owoców i warzyw. Projekt nastawiony jest na szereg inicjatyw o charakterze badawczo-rozwojowym oraz współpracę z ośrodkami naukowymi na terenie woj. łódzkiego. Planujemy także zacieśnienie współpracy z SGGW – wyjaśnia w rozmowie z nami dr Krzysztof Rutkowski, koordynator tego projektu i kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. 

Dzięki temu projektowi powstanie najnowocześniejsza w Polsce komórka badawczo-rozwojowa w obszarze przechowalnictwa, gdzie będą prowadzone badania w zakresie technologii przechowywania owoców, warzyw i kwiatów. 

Zakupiony zostanie m.in. sprzęt pozwalający na wykrywanie i ocenę uszkodzeń wewnętrznych owoców i warzyw, który pozwoli optymalizować procesy przechowywania i dojrzewania oraz ułatwi eliminację produktów ogrodniczych słabszej jakości.

- Poza tym chcemy też wrócić do badań nad smakiem i aromatem produktów przechowywanych. A więc poznać wpływ różnych technologii na kształtowanie aromatu. Planujemy także rozwój inteligentnych opakowań np. ze wskaźnikami świeżości – zaznacza Rutkowski.

Nadrzędnym celem przyświecającym projektowi jest zapobieganie marnotrawieniu żywności. 

- Chcemy sprawić, by produkt na sklepowej półce był o przewidywalnej jakości, a jednocześnie pozbawiony wad. Żeby klient kupował go z przekonaniem, żeby wracał po niego. Tu jest też bardzo ważna rola edukacji. Musimy uświadomić konsumentów, jak powinni przechowywać warzywa i owoce w domu, a producentom przekazać wiedzę i takie technologie, dzięki którym dostarczą produkty odpowiedniej jakości – wyjaśnił dr Rutkowski. I dodał, że w obliczu problemów z powtarzalnością jakości owoców czy warzyw w sklepach dobrym pomysłem byłaby ulotka informująca, co zrobić z danym produktem, by osiągnął swoje walory smakowe, np. gruszka z etykietą: „Zjedz mnie za 5 dni”. 

Projekt ma zostać ukończony we wrześniu 2022 roku. Docelowo system będzie obsługiwał 100 kontenerów, w których w skali laboratoryjnej będą przechowywane owoce i warzywa. Będzie to największa w Europie baza doświadczalna.

Kamila Szałaj
  

XXIV Dzień Otwarty Sadu Doświadczalnego w Wilanowie - zapis webinarium

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

02/21

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

1°C/5°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody