Nowy system znakowania żywności zaszkodzi owocom

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych sprzeciwia się propozycji Komisji Europejskiej dotyczącej nowego systemu oznakowania wartości odżywczych na przodzie opakowań żywności. Zdaniem FBZPR taki system będzie niesprawiedliwy dla producentów i wprowadzający w błąd konsumentów.
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych rozumie ideę i cel Komisji Europejskiej promowania zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę. Niemniej FBZPR zwraca jednak uwagę, że w dokumentach Komisji Europejskiej dotyczących inicjatywy wprowadzenia FOPNL wielokrotnie używa się terminu „zdrowa żywność” i „niezdrowa żywność”. Tymczasem żadna dopuszczona do obrotu żywność nie jest niezdrowa sama w sobie. Oczywiście pod warunkiem, że nie spożywamy jej w nadmiarze. Każdy z nas codziennie ma w swojej diecie kilka posiłków, które składają się z różnych pokarmów zawierających: tłuszcze, sól lub cukier. Są one nieszkodliwe jeśli są spożywane z umiarem. Propozycja Komisji Europejskiej zakłada etykietowanie żywności kolorami pokazującymi ich hipotetyczną „wartość odżywczą”. Wprowadza to konsumenta w błąd, bo nie zawiera informacji o zawartych składnikach odżywczych. Szczególnie dotyczy to produktów rolniczych zawierających w swym składzie naturalne wartości odżywcze.
Dlatego FBZPR sprzeciwia się każdemu systemowi oznaczeń wartości odżywczych kolorami, który wprowadza konsumenta w błąd i zniechęca do zakupów. Informacje dla konsumentów muszą być przejrzyste szczególnie przy produktach tradycyjnych i lokalnych. Jeśli propozycję Brukseli będą przyjete oznaczało by to, że KE będzie wskazywać konsumentom co powinni jeść. Tymczasem konsument musi być poinformowany a nie kierowany w zakupach.
Polska współpracuje w tej sprawie w Włochami, którzy także sprzeciwiają się inicjatywie Komisji Europejskiej. Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych spotkał się w tej sprawie z Raffaele de Lutio z organizacji Federalimentare reprezentującej 7000 włoskich przedsiębiorstw z branży spożywczej.
- Stanowisko Włoch jest bardzo ciekawe i rozsądne a przemawia za nim najniższy wskaźnik otyłości i wysoki wskaźnik długości życia. FBZPR rozmawia z włoskimi organizacjami w celu wypracowania wspólnego stanowiska i przedstawienia go Komisji Europejskiej za pośrednictwem Copa-Cogeca – mówi Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Zdaniem FBZPR oraz Federalimentare zharmonizowany europejski system etykietowania powinien zostać opracowany przez naukową i niezależną organizację, taką jak EFSA i powinien być oparty na ściśle naukowych kryteriach, które uwzględniają różne wytyczne żywieniowe obowiązujące w różnych państwach członkowskich. System ten musi mieć charakter informacyjny i mieć na celu wzmocnienie pozycji konsumenta, tak aby skłonił go do przestrzegania zdrowej diety
wk
Syngenta: Jakość na wymagające rynki
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
1°C/5°C
Polecany artykuł
-
15.02.2021
Jak zacząć sprzedawać swoje owoce do sklepów B...
-
05.02.2021
Bronisze: bardzo słaby handel jabłkami
-
02.02.2021
Rewolucja na rynku opryskiwaczy?
-
17.02.2021
Utrzymuje się wysoki popyt na jabłka, ceny mog...
-
29.01.2021
Przechowalnictwo: w Instytucie Ogrodnictwa pow...
-
01.02.2021
Ile jest jabłek w chłodniach w Polsce i krajac...
Komentarze