KE opracowuje plan awaryjny w strategii „Od pola do stołu”

KE opracowuje plan awaryjny w strategii „Od pola do stołu”

Komisja Europejska planuje wprowadzić w strategii „Od pola do stołu” mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe. Chce w ten sposób zabezpieczyć mieszkańcom Europy bezpieczne dostawy żywności na wypadek kryzysu takiego jak epidemia COVID-19.

Podczas zeszłotygodniowego posiedzenia Prezydium Copa zaprezentowano tzw. „plan awaryjny” strategii „Od pola do stołu”. Zdaniem Komisji Europejskiej bezpieczeństwo żywnościowe UE musi być zapewnione w każdej sytuacji, a zwłaszcza w czasach kryzysu. Oznacza to, że dostawy żywności muszą być wystarczająco duże, zróżnicowane i bezpieczne, dostarczające żywności zdrowej i bogatej w składniki odżywcze, przystępnej cenowo i zrównoważonej. Chociaż dostawy żywności nigdy nie były zagrożone w czasie pandemii COVID-19, pojawiły się pewne niebezpieczeństwa. 

– Polscy producenci żywności przez pewien czas odczuwali negatywne skutki zamknięcie granic w ramach jednolitego rynku oraz zakłócenia międzynarodowych łańcuchów dostaw. Problemem były także ograniczenia w swobodnym przepływie pracowników lub nagłe i daleko idące zmiany w strukturze popytu konsumentów – przypomina Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.  

Wyciągnąć wnioski z COVID-19

Komisja Europejska uważa, że należy wyciągnąć pewne wnioski z ostatnich doświadczeń w zakresie przygotowania się do sytuacji kryzysowych i reagowania na nie. Całkiem możliwe, że niektóre sprawy można było załatwić sprawniej. Dlatego w ramach strategii „Od pola do stołu”, stanowiącej część Europejskiego Zielonego Ładu, zdecydowano, że Komisja oceni odporność systemu żywnościowego i opracuje plan awaryjny dotyczący zaopatrzenia i bezpieczeństwa żywnościowego w UE na wypadek kryzysu.

Mechanizm reagowania kryzysowego 

Założeniem tego planu jest poprawa stanu gotowości na wszelkie rodzaje kryzysu, które mogłyby istotnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe w UE oraz na koordynację działań w różnych obszarach mających wpływ na system żywnościowy (takich jak rolnictwo, rybołówstwo, bezpieczeństwo żywnościowe, siła robocza, zdrowie, kwestie transportu itd.). Działania te obejmują ustanowienie mechanizmu reagowania na kryzysy żywnościowe, który będzie koordynowany przez Komisję z udziałem państw członkowskich, jak również stworzenie zestawu ogólnych wytycznych i zaleceń mających na celu poprawę koordynacji na szczeblu UE i państw członkowskich, uwzględniając wyniki pracy forum. – Ustanowienie takiego planu kryzysowego jest bardzo ważne szczególnie dla polskich rolników, którzy są znaczącymi eksporterami żywności w UE. Wszelkie problemy z jej sprzedażą od razu odbijają się na krajowym rynku w postaci spadku cen skupu – tłumaczy Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. 

Konsultacje społeczne

Do państw członkowskich został już rozesłany kwestionariusz, którego celem jest zebranie doświadczeń i wiedzy podmiotów działających w systemie żywnościowym UE dotyczących pandemii COVID-19 i poprzednich kryzysów, oraz oczekiwań co do przyszłości. Odpowiedzi posłużą do opracowania planu awaryjnego, który w sposób skuteczny zapewni bezpieczeństwo żywnościowe UE w sytuacjach kryzysowych. 

wk

Bronisze 22.04.21: niższe ceny jabłek, mało kupujących

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

4°C/11°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody