Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 153 zł  Skorzystaj

Koncentrat na świecie

Koncentrat na świecie

Chiny, jako największy producent jabłek, wiedzie też prym w wytwarzaniu zagęszczonego soku jabłkowego. Jednak produkcja tam spada i ostatnio wyniosła (prawdopodobnie – jak wszystkie dane z Państwa Środka) ok. 550 tys. t, w ten sposób wykorzystując jedynie jedną trzecią swych mocy produkcyjnych. Drugie miejsce na podium zajmuje Polska, trzecie, ex aequo, Ukraina i Turcja.

Nasz koncentrat ma wysoką kwasowość. Chiński jest bardzo słodki. Jednak zaobserwowaliśmy, że w niektórych rejonach Polski kwasowość spadła. To daje nam lepsze perspektywy eksportu, gdyż w wielu krajach preferowany jest słodszy zagęszczony sok jabłkowy – wyjaśnia Piotr Podoba z firmy Dinter Polska.

W Polsce przerabia się ok. 32 tys. t jabłek/dzień w 47 zakładach. Najwięcej jest ich w „zagłębiu” grójecko-wareckim, drugie miejsce zajmuje Lubelszczyzna.

Ukraina wciąż zwiększa produkcję. 33 zakłady przerabiają blisko 12 tys. ton/dobę. W minionym sezonie zanotowano spadek produkcji o 30%, lecz jest to spowodowane przemiennością owocowania starych, dzikich sadów.

Mołdawia ma przed sobą szerokie perspektywy. Choć przetwórstwem zajmuje się tylko 10 producentów w dość starych zakładach (ok. 4 tys. t/ dobę), to jednak rośnie powierzchnia sadów, budowane są nowoczesne przechowalnie owoców.

W Turcji słodki koncentrat produkuje 10 firm (13 zakładów), które przerabiają ok. 14 tys. t jabłek/dobę. W ubiegłym, bardzo urodzajnym roku wyszło z nich 70 tys. t koncentratu. Kraj ten sprowadza też jabłka z Iranu.

W Ameryce Południowej potentatem jest Chile. Produkuje ok. 55 tys. t ZSJ, a eksport ma ułatwiony, gdyż zarówno do USA (45% produkcji) jak i do Europy (20–35%) ma dostęp bezcłowy. Argentyna plasuje się na drugim miejscu (ok. 35 tys. t), za nią Brazylia (20–30 tys. t).

 

Autor: Jolanta Szaciłło

 

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 10/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

10°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody