StoryEditorSzef kuchni na wsi

Modest Amaro założył gospodarstwo pod Warszawą. Na czym się skupi?

25.10.2022., 18:00h

Forgotten Fields Farm – bo pod taką nazwą znajdziemy nowy koncept Modesta Amaro, to projekt szczególny. Z jednej strony na farmie będą serwowane ekskluzywne kolacje na 12 osób, z drugiej to miejsce stanowi żywe pole doświadczania przyrody i dzikiej natury.

Aby odwiedzić Forgotten Fields Farm, trzeba udać się do małej wsi pod Warszawą. Chodzi o Dębówkę – to tam znajduje się nowe centrum dowodzenia i pichcenia uznanego szefa kuchni.

Miejsce w pełni samowystarczalne – pełne zaskakujących rozwiązań projektowych. W centrum znajduje się nowoczesny dom, w którym będą odbywać się też kolacje. W jego pobliżu sady, zielniki i grządki z warzywami. Wszystko powstawało zgodnie z naturą i troską o środowisko i ludzi. Szef Amaro zainspirowany bioróżnorodnością zamarzył sobie, by tworzyć stylizacje kulinarne, używając wielu nieznanych odmian warzyw i owoców. Zapalnikiem była ciekawość i chęć rozpoczęcia eksperymentów kulinarnych z roślinami, które dojrzeją w ziemi przygotowanej przez samego szefa.

W służbie naturze

Modest Amaro, choć nie jest botanikiem, w ciągu kilku lat pracy nad konceptem Forgotten Fields Farm, zdążył już poznać się na uprawie roślin, ma już ich około 200 gatunków.

Farma to wielopłaszczyznowy projekt. Miejsce, w którym realizuję marzenie o przywracaniu bioróżnorodności. Przygotowania zajmują kilka lat. Dla przykładu, żeby gleba była płodna i dawała nam plony przez kolejne 10–20 lat, trzeba jej poświęcić dużo uwagi, odpowiednio odżywić. Właśnie tym się zajmowałem przez ostatnie trzy lata. To nie jest takie łatwe do zrealizowania, to praca systemowa podkreślał w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Wojciech Modest Amaro.

image
FOTO: Wojciechmodestamaro/instagram

W wywiadzie z Ouichef.pl kucharz przyznał, że po przestudiowaniu różnych odmian warzyw i owoców, stworzył sad, w którym będzie ponad 12 odmian derenia, 8 odmian moreli, 11 odmian brzoskwiní, 12 odmian leszczyny. Na terenie farmy rosną też ziemniaki, pomidory, papryka, jeżyny, porzeczki, maliny, agrest, fasola, ogórki, marchewki, selery, pory. Znajdziemy tam też pole gryki, ule i ogromną łąkę kwiatową oraz staw.

Kolacje dla nielicznych

Kalendarz natury ma 52 tygodnie, stąd pomysł na 52 kolacje w roku dla limitowanej liczby gości. Mają być tworzone w formule farm dining, czyli w oparciu o produkty pochodzące z farmy. W programie ‘‘Kulisy sławy‘‘emitowanym w niedzielę 23 października Wojciech Modest Amaro zapowiedział:

 Cztery spotkania w każdym miesiącu dla 12 osób, wybrańców, przy wspólnym stole, gdzie to doświadczenie będą przeżywać. Witamy gości w domu tak naprawdę. Podejmujemy ich we własnym domu, więc pokazujemy im nie tylko kuchnię, ale też nasz styl życia, tak jak my na co dzień zajmujemy się tym miejscem, co ono rodzi.

image
FOTO: Wojciechmodestamaro/instagram

Ile będą kosztować kolacje w Forgotten Fields Farm?

Koszt menu Amaro Chef‘s table to 1150 zł od osoby. Do menu należy doliczyć 10% service charge.

Wojciech Modest Amaro, pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce

Wojciech Modest Amaro to pierwszy w Polsce szef kuchni wyróżniony gwiazdką Przewodnika Michelin w 2013 roku. Przez wiele lat prowadził Atelier Amaro w Warszawie, która została zamknięta z powodu koronawirusa.

image
FOTO: Wojciechmodestamaro/instagram

Zamknęliśmy restaurację. Nie dało się jej prowadzić w tych obostrzeniach covidowych, z taką jakością i profilem. Nie dostaliśmy szansy na przetrwanie. Ale nie pożegnałem się z pasją. Czas covidowy był dobrym czasem zresetowania, przewartościowania kilku rzeczy – mówi Amaro. 

Sukces samouka

Modest Amaro jest samoukiem, przez 8 lat szkolił się poza granicami kraju – w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria, Rene Redzepi czy Juan Roca. Autor bestsellerów: "Kuchnia Polska XXI wieku", "Natura kuchni polskiej" i "Heartmade by atelier Amaro". W 2020 Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu uhonorowała go najbardziej prestiżową nagrodą kulinarną świata Grand Prix de l‘Art de la Cuisine przyznawaną najwybitniejszym Szefom kuchni na całym świecie.

image
FOTO: Forgottenfieldsfarm/instagram

Nowa jakość jedzenia

Forgotten Fields Farm jest spełnieniem marzeń Modesta Amaro.To niepowtarzalny koncept, wyprzedzający wszystkie trendy, idący pod pąd. – Odnalazłem miejsce, gdzie pracując z naturą spełniam swoje marzenie o życiu pełnym harmonii pomiędzy pasją a rodziną. To tu czerpię radość z gotowania z własnych upraw, pamiętając o otaczającym mnie środowisku i przyszłych pokoleniach. Jednym słowem Farma to mój Dom – pisze szef kuchni.

Angelika Drygas

Fot. forgottenfieldsfarm/Instagram wojciechmodestamaro/Instagram

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 06:48