StoryEditorLunch box

Zdrowe śniadanie do szkoły. Poznaj sprawdzone przepisy

20.09.2022., 15:56h

Czasami ciężko jest konkurować z asortymentem lokalnego sklepiku, w którym pełno jest łakoci i kolorowych paczek chipsów. Co robić, gdy dzieci czmychają na hot-doga lub wybierają słodycze zamiast pełnowartościowych posiłków? Jak komponować drugie śniadanie, aby dziecko zjadło pożywny posiłek?

Wybierając pieczywo dla dziecka, warto zwrócić uwagę na skład. Im jest mniej skomplikowany, tym lepiej. Pieczywo pełnoziarniste jest najbardziej wartościowe, bo zawiera błonnik i różne rodzaje ziarna, jak otręby czy kiełki. Znajdziemy w nim witaminy, tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu. Tylko takie pieczywo nie zapycha, nie powoduje otyłości, a wręcz przeciwnie wspiera system immunologiczny i procesy trawienne. 

Zboża i owoce

Kolejnym wariantem śniadaniowym może być owsianka czy jaglanka. Z mlekiem roślinnym, wodą lub jogurtem. Jeśli dodamy do niej owoce (jabłka, banany, śliwki, brzoskwinie) i orzechy lub pestki otrzymamy w pełni zbilansowane danie! Dodatek gorzkiej czekolady lub masła orzechowego sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej sycąca.

image
FOTO: Envato Elements

Naleśniki i wrapy

Jeśli znudzą się wyżej wymienione pozycje, można sięgnąć do nieco mniej standardowych opcji. Polecamy wszelkiego rodzaju placuszki, najlepiej owsiane lub gryczane, a także naleśniki jaglane najlepiej z domową konfiturą, miodem, samodzielnie przyrządzoną pastą czekoladową z awokado i z owocami oczywiście. W wersji na słono niech to będą tortille oraz wrapy, wypiekane z pełnoziarnistej mąki. Co możemy umieścić w środku? Kawałki kurczaka, cukinię grillowaną, paprykę, ogórka, pomidora, ser, sałatę.

Dla starszaka i nastolatka

Nieco starsi uczniowie może skuszą się na zestawy z kaszą lub makaronem. Na rynku jest wiele kasz: jaglana, jęczmienna, gryczana, kuskus. Oprócz klasycznych makaronów (ale wybierajmy te z mąki z pełnego ziarna) można zaszaleć z białkowym, który wytworzony jest z cieciorki lub soczewicy. Na bazie kasz i makaronów możemy przygotować różnorodne posiłki – z sosem mięsnym, warzywnym, serowym czy z tofu.

Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą

Składniki (10 porcji):

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka orkiszowa jasna 80 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
  • jajko "zerówka" 2 sztuki
  • mleko krowie 3,2% lub napój roślinny 200 ml
  • woda gazowana 60 ml
  • roztopione masło lub olej kokosowy 15 ml
  • cukier 30 g lub erytrytol 25 g
  • szczypta soli

Farsz:

  • ricotta 500 g
  • banan dojrzały 2 sztuki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka z cytryny z ½ sztuki

Dodatkowo:

  • pistacje solone garść
  • owoce sezonowe według uznania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy z ulubionymi owocami sezonowymi. Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.

Źródło: Coś Słodkiego

image
FOTO: Glutenowy Zawrót Głowy

Pieczona owsianka z truskawkami i mango

Składniki (1 porcja):

  • 40 g płatków owsianych
  • 170 ml mleka (może być́ napój roślinny)
  • 1 jajko "zerówka"
  • 1⁄2 banana
  • szczypta soli
  • 1⁄4 dojrzałego mango
  • kilka truskawek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

Piekarnik nagrzewamy do 185 st. Płatki owsiane, mleko, jajko, banana i sól blendujemy. Masę̨ wlewamy do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25-35 min., aż̇ owsianka będzie zarumieniona z wierzchu. Mango i truskawki kroimy w drobną kostkę̨, mieszamy. Na upieczoną owsiankę̨ nakładamy jogurt grecki, owoce, orzechy i wszystko polewamy miodem.

Źródło: Plum in Chocolate

image
FOTO: Glutenowy Zawrót Głowy

Rigatoni z pesto z pieczonej papryki

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • 300 g makaronu rigatoni
  • opcjonalnie do podania: olej/oliwa, płatki chilli, parmezan

Papryki pieczemy w 200 st., aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka. Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) olejem/oliwą oraz płatkami chilli.

Źródło: Dare to cook

image
FOTO: Glutenowy Zawrót Głowy

Smacznego!

Oprac. Angelika Drygas

fot. Glutenowy zawrót głowy 

 

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 11:38