StoryEditorInformacje branżowe

Lider w produkcji bakalii planuje stworzyć najsilniejszą grupę w segmencie produkcji zdrowej żywności

16.10.2022., 10:00h
Bakalland i Purella dzięki połączeniu sił, planują stworzyć najsilniejszą grupę w segmencie zdrowej żywności w Polsce, a także rozszerzyć działalność międzynarodową. Na jakie rynki planują wkroczyć?

Bakalland i Purella łączą się, a nową nazwą korporacyjną to FoodWell. Całe przedsięwzięcie to autorski koncept właścicieli: Rafała Brzoski i Mariana Owerko. Na jakie rynki planują wkroczyć?

Bakalland to firma działająca na rynku już od 1991 roku. Lider w bakaliach i zdrowych batonach. Purella to innowator kategorii zdrowej żywności. Teraz działają wspólnie, a nowa nazwa korporacyjna to FoodWell.

Najsilniejsza grupa w segmencie zdrowej żywności w Polsce

  • Stworzenie najsilniejszej grupy w segmencie zdrowej żywności w Polsce i systematyczne rozszerzanie międzynarodowej działalności.
  • Wszystkie marki, które do tej pory działały w ramach Bakallandu i Purelli pozostają na rynku i w dalszym ciągu planowany jest ich dynamiczny rozwój.
  • Za sukces w głównej mierze odpowiadać ma doświadczenie i innowacyjność, a także strategia biznesowa.
  • W planach jest, aby do roku 2026 firma przekroczyła 1 miliard złotych obrotu rocznie. 1/3 przychodów pochodzić ma z kanału e-commerce oraz eksportu.

– Mój powrót na stanowisko prezesa to przemyślana decyzja – Bakalland to duża firma w branży FMCG, dla której impakt Purelli jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Bakalland pokazał przez wiele lat, że nie tylko doskonale rozumie potrzeby klientów, ale też, że jest w stanie zagwarantować stabilny rozwój biznesowy i budować duże kategorie. Purella to innowacyjna spółka, która świetnie rozumie współczesne trendy. Te firmy idealnie do siebie pasują. Po połączeniu tworzymy grupę o bardzo dużym potencjale produkcyjnym oraz o wyróżniającej się sile dystrybucyjnej, skupionej w obecnych kanałach, ale najdynamiczniej w e-commerce oraz eksporcie – mówi Marian Owerko, prezes zarządu FoodWell.

image

Marian Owerko FoodWell

FOTO: inf. pras

– Udało się skompletować prawdziwy "dream team", najlepszy zespół, jaki mogłem sobie wyobrazić. Na stanowiskach wiceprezesów zarządu będą mnie wspierać: Michał Czerwiński (CCO) i Karol Kleszcz (CFO). W zarządzie FoodWell zasiadają również: Artur Ryczkowski (CSO), Artur Gajewski (CMO) i Tomasz Szafarczyk (COO). Dla realizacji naszej strategii bardzo ważna jest obecność w akcjonariacie Rafała Brzoski, co wzmacnia nasze plany biznesowe – dodaje prezes.

Marki składające się na FoodWell to: Bakalland, Delecta, Anatol, Purella i BeRAW.

- Zachowamy te kategorie produktowe, które mamy obecnie, znajdziemy dla nich również nowe pomysły. Będziemy też rozwijać kierunki innowacyjne, głównie produkty oparte o surowce roślinne, będące zamiennikami mięsa i mleka – mówi Michał Czerwiński, CCO w FoodWell.

W Warszawie powstało centrum innowacji, którego zespół analizuje na bieżąco nowości rynkowe, proponując zmiany w ofercie produktowej. Pierwsze produkty "plant based" zostaną wprowadzone w IV kw. 2022 r. Strategia zakłada również rozwój kategorii "zdrowych batonów", jak i "superfoods" oraz produktów funkcjonalnych.

Dostęp do zdrowej żywności dla wszystkich 

– Będziemy demokratyzowali zdrową żywność. Zapewnimy do niej dostęp wszystkim klientom dzięki atrakcyjnym cenom i wielokanałowej dystrybucji. Wierzymy, że nasze produkty, które są jednocześnie zdrowe i smaczne, będą inspirowały do wyboru lepszego stylu odżywania. Nieprzypadkowo opieramy nasz koncept na czterech fundamentach: wellbeingu, ludziach, innowacyjności i rozwoju oraz odpowiedzialności – mówi Artur Gajewski, CMO w FoodWell.

Do roku 2026 firma ma w planach podwojenie przychodów. Strategia zakłada silną koncentrację na doskonałości operacyjnej, czyli zapewnieniu najlepszych wyników finansowych.

- Poprzez bakaliowe DNA jesteśmy zwinną organizacją z dobrze osadzonym procesem S&OP. Dostarczając klientom serwis operacyjny na poziomie 97% przez ostatnie pandemiczne lata, pokazaliśmy, że nasze operacje są odporne na zewnętrzne zawirowania. Do zakładów w Janowie Podlaskim i Włocławku dołącza nowoczesna fabryka w Białymstoku – po połączeniu znacząco wzrasta poziom naszej wartości dodanej. Jesteśmy dobrze przygotowani na obsłużenie dynamicznego wzrostu w przyszłości – mówi Tomasz Szafarczyk, COO w FoodWell.

image

Od lewej Michał Czerwiński Marian Owerko FoodWell

FOTO: inf. pras

Całe przedsięwzięcie jest autorskim konceptem właścicieli: Rafała Brzoski i Mariana Owerko. FoodWell na tle konkurencji wyróżnia się stylem zarządzania i myśleniem o firmie w długim horyzoncie czasowym.

Międzynarodowy sukces polskiej firmy

- Konkurujemy z międzynarodowymi graczami: w płatkach śniadaniowych i batonach ze szwajcarskim koncernem Nestle, w produktach do pieczenia i deserach z niemiecką firmą dr Oetker, a w bakaliach z austriacką firmą Kresto. Jesteśmy pewni, że polski kapitał, doświadczenie menedżerów, otwartość na innowacje i nasz unikalny know-how, to potencjał do międzynarodowego sukcesu FoodWell. Już dziś przypatrujemy się rynkowi z zainteresowaniem, poszukując podmiotów w Polsce i Europie, zwłaszcza w Skandynawii, które będziemy mogli przejąć, zapewniając sobie tym samym komplementarność w wybranych obszarach – dodaje Marian Owerko.

25. kwiecień 2024 15:27