StoryEditor

Gruszki uprawiane na zboczach Etny

27.07.2022., 12:15h

Od uprawy na zboczach wulkanu Etna do dystrybucji na dużą skalę.


Gruszka Etna Coscia jest nie tylko lokalną specjalnością, ale odgrywa również bardzo ważną rolę w krajowych owocach letnich, a także zaczyna wykraczać poza granice Włoch.

Co wiemy o gruszkach uprawianych na wyjątkowej wulkanicznej glebie?

Odmiana tej gruszki korzysta z dobrodziejstwa wyjątkowych gleb, które otaczają sycylijski wulkan. Cosica dominuje głównie w północno-zachodniej części Katanii obejmując takie obszary jak:

  • Ragalna;
  • Bronte i Randazzo, gdzie panuje wyjątkowy mikroklimat.

To właśnie w Bronte firma należąca do braci Michele i Fabio Attaguile zajmuje się zbiorem i sprzedażą „pera coscia”, w ciągu najbliższych dni nastąpi jej debiut handlowy.



- Nasze przedsiębiorstwo - precyzuje Michele Attaguile - specjalizuje się w różnych produktach regionalnych, takich jak pomarańcze i winogrona stołowe, a w tym roku po raz pierwszy zajmujemy się gruszką. Razem z bratem chcieliśmy umieścić gruszkę w naszych planach biznesowych, ponieważ jest to produkt o unikalnych cechach. Jego biały miąższ i bardzo słodki smak są wynikiem szczególnych warunków klimatycznych panujących w rejonie Etny. Ponadto charakteryzuje się doskonałą trwałością oraz czerwonymi smugami i kropkami na boku owocu, które są uwarunkowane ekspozycją na światło słoneczne. Gleba wulkaniczna wnosi swój wkład poprzez zwiększenie stopnia Brixa.

Jak uprawiać pod wulkanem?

Gruszka Coscia dell‘Etna - wyjaśnia przedsiębiorca - jest uprawiana na zboczach, podobnie jak winnice. Ma to również pozytywny wpływ na glebę, ograniczone jest zjawisko erozji. Gruszki rosnące na tych glebach posiadają skład bogaty w źródło potasu, wapnia, magnezu i fruktozy, witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten.
Nasze gruszki uprawiane są na 15 hektarach i w większości przeznaczone są dla największych włoskich i zagranicznych producentów owoców i warzyw - Fabio Attaguile.

-Taki produkt - podsumowuje Michele Attaguile - może być jedynie wizytówką obszaru, który jest coraz bardziej bogaty i zróżnicowany w produkty o dużym wpływie na włoskie owoce i warzywa.

źródło: italiafruit
Fot: italiafruit Facebook

20. kwiecień 2024 10:09