StoryEditor

Na jakim poziomie kształtuje się prognoza produkcji jabłek na półkuli południowej?

20.02.2019., 14:55h
Według danych World Apple and Pear Association (WAPA), łączna produkcja jabłek na półkuli południowej w tym roku osiągnie poziom 5,26 mln t, czyli o 2% wyższy r/r.

Chile pozostaje w tym sezonie liderem w produkcji jabłek na półkuli południowej, pomimo prognozowanego spadku wielkości zbiorów, które mają wynieść 1,67 mln t, co stanowi 5-proc. spadek r/r i 1-proc. spadek w stosunku do średniej trzyletniej. Na drugiej pozycji producenta w regionie lokuje się Brazylia, ze zbiorami na poziomie 1,15 mln t, co oznacza 5-proc. wzrost w stosunku do 2018 r. i 6-proc. wzrost w stosunku do średniej trzyletniej. Kolejnym znaczącym  producentem jest  Argentyna, gdzie produkcja jest szacowana na około 608 tys. t w 2019 r., tj. o 9% więcej niż w roku poprzednim, ale za to o 3% mniej w stosunku do średniej trzyletniej.

Zbiory jabłek

Zbiory jabłek w Afryce Południowej wyniosą 928 tys. t, czyli 5% więcej niż w roku ubiegłym i o 2% więcej w stosunku do średniej trzyletniej. W Australii, zakłada się, że  wyprodukowane zostanie  318 tys. t jabłek, czyli o 9% więcej wobec 2018 r. i 6% więcej w stosunku do średniej trzyletniej, podczas gdy zbiory w  Nowej Zelandii powinny wynieść około 591 tys. t, co stanowi 3% więcej niż rekordowy zeszłoroczny zbiór i aż o 9% więcej w stosunku do średniej trzyletniej.

Szacunki WAPA

Według szacunków WAPA, w ofercie odmian jabłek z półkuli południowej nadal dominuje Gala.  Przewiduje się, że w 2019 r., we wszystkich krajach produkujących, zostanie zebrane 1,95 mln t Gali, co stanowi ponad 37% całkowitej produkcji jabłek na tym obszarze. Jednocześnie taki poziom oznacza, że całkowita produkcja jabłek odmiany Gala spadnie o 7% w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale wzrośnie o 1%  stosunku do średniej trzyletniej.

Drugą najpopularniejszą odmianą w produkcji jest Fuji, z prawie 16-proc. udziałem w rynku. Oczekuje się, że całkowita produkcja Fuji na półkuli południowej osiągnie w 2019 r. 826 tys. t. Byłby to aż 22-proc. wzrost w stosunku do produkcji z 2018 r., i  10-proc. wobec średniej trzyletniej.

Wolumen produkcji

Wolumen produkcji Red Delicious szacowany jest łącznie na poziomie 683 tys. t, tj. o 3% więcej r/r, podczas gdy przedstawione dane wskazują, że produkcja Braeburn nadal spada i w tym roku zbiory są szacowane na  113 tys. t (7% mniej r/r). Produkcja odmiany Golden Delicious prognozowana jest na poziomie 224 tys. t i będzie o 5% wyższa niż w roku poprzednim, ale zbliżona do średniej trzyletniej. Natomiast produkcja odmiany Granny Smith wzrośnie o 3% r/r do 491 tys. t.

Maciej Kania
źródło: Karolina Załuska – Agro dwutygodnik BGŻ BNP Paribas

19. kwiecień 2024 14:50