StoryEditor

Załuska: to ewenement, że większość jabłek deserowych kierujemy do przemysłu

27.11.2020., 11:21h

- To ewenement na skalę światową, że większość produkcji deserowej jabłek kierujemy do przemysłu – oceniła Karolina Załuska, ekspert ds. analiz sektora Food&Agro Banku BNP Paribas podczas zorganizowanego wczoraj webinarium w ramach AGRO AKADEMII.

Jak wiadomo, w polskiej strukturze produkcji owoców dominują owoce z drzew, w tym najbardziej jabłka. 

- Stanowią one około 80 proc. zbiorów wszystkich owoców w naszym kraju. Rocznie zbieramy ich ok. 3,5 mln ton – wyliczała Karolina Załuska, ekspert ds. analiz sektora Food&Agro Banku BNP Paribas.

Połowę nasadzeń w Polsce stanowią trzy grupy odmian jabłek: Idared, Jonagold i Szampion. Coraz większego znaczenia nabiera Ligol, Golden Delicious i Gala. Z kolei mniej popularne stają się Lobo, Cortland czy Jonatan. 

Jeśli zaś chodzi o strukturę produkcji jabłek w Polsce, jest ona ukierunkowana głównie na przemysł

- Oczywiście w krajach UE także obserwowany jest ten trend, natomiast nie w takim wymiarze jak na rynku polskim – oceniła ekspertka.

Zauważyła, że udział jabłek deserowych w Polsce też jest duży, ale ok. 50-70 proc. z tych owoców trafia finalnie do przemysłu.

- Dzieje się tak z różnych przyczyn. Jako jabłka deserowe nie spełniły parametrów jakościowych, nie zmieściły się do przechowalni lub nie znalazły nabywców. To ewenement na skalę światową, że większość produkcji deserowej kierujemy do przemysłu – oceniła Załuska. 

Jak zauważyła ekspertka powierzchnia upraw owoców w Polsce rośnie, natomiast zbiory ulegają bardzo silnym wahaniom.

- W Polsce, podobnie, jak i na rynku europejskim głównym czynnikiem wahań poziomu zbiorów jest pogoda, przede wszystkim przymrozki i susze, oraz zmiany klimatyczne, które powodują brak okrywy śnieżnej czy nierównomierne rozłożenie opadów – mówiła.

Oceniła, że polscy sadownicy nie są stanie osiągnąć maksymalnych potencjalnych zbiorów, które wynikają z areału i dostępności produkcji.

Polska produkuje ok. 11 proc. wszystkich owoców w UE. W produkcji jabłek zajmujemy pierwsze miejsce.

ksz
20. kwiecień 2024 05:09