StoryEditor

Dlaczego sezon przechowalniczy 2019/2020 nie należy do udanych?

01.07.2020., 11:10h

W przeciwieństwie do lat poprzednich pozytywnym zjawiskiem w mijającym sezonie przechowalniczym jest systematyczne upłynnianie zapasów, czyli rzadziej niż zwykle zapominanie o szybko postępującej utracie jakości. Jednakże nadal zbyt często sprzedażą jabłek kieruje przypadek. Dlaczego sezon przechowalniczy 2019/2020 nie należy do udanych?  

Rozpatrując wpływ warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym 2019 już od początkowych faz rozwojowych można było przewidzieć potencjalne problemy z jakością – nie tylko w sadzie, ale przede wszystkim w komorach chłodniczych po okresie przechowywania jabłek i podczas obrotu nimi. Sucha i chłodna wiosna wraz z seriami przymrozków spowodowała znaczące straty w plonie. 
Mimo wczesnych ostrzeżeń oraz pozostającego w pamięci bardzo trudnego sezonu przechowalniczego 2017/2018 (również z przymrozkami), kiedy to wiosną „odsort” standardowo wynosił nie mniej niż 20–30%, sadownicy po raz kolejny wypełnili komory chłodnicze w dużym stopniu towarem wątpliwej jakości. 

Polska jabłkiem stoi, ale… 

W ostatnich dekadach w polskim sadownictwie zaszły istotne zmiany. Możemy mówić o dużym sukcesie w naszej produkcji owoców.  
16. kwiecień 2024 14:33