StoryEditor

Relacja - Nowy obiekt w Wierzchucicach

03.09.2013., 00:00h

W sierpniu (24.) w Wierzchucicach koło Bydgoszczy odbyło się uroczyste otwarcie obiektu, należącego do sadowników z województwa kujawsko-pomorskiego z GPO Galster. Grupa ta powstała w 2009 r. i zrzesza 16 gospodarstw sadowniczych o łącznej powierzchni sadów wynoszącej ok. 200 ha. Roczna produkcja tej grupy to blisko 6000 t jabłek, 500 t śliwek, 300 t gruszek i 50 t czereśni.

Jak mówił podczas otwarcia prezes grupy Paweł Pączka, otwarcie nowego obiektu jest zwieńczeniem wieloletniej pracy całego zespołu. To nie tylko sukces Galstera, ale całej naszej branży sadowniczej i całego regionu. W uroczystości otwarcia obiektu uczestniczyli przedstawiciele branży ogrodniczej, władz lokalnych i świata nauki, m.in. Ewa Mes – Wojewoda Kujawsko‐ Pomorski, Dariusz Kurzawa – wicemarszałek Województwa Kujawsko‐Pomorskiego, Andrzej Gross – prezes ARiMR, Kamil Kalemba – zastępca dyrektora ARiMR OR w Toruniu, Zbigniew Łuczak – wicestarosta bydgoski; Jan Wach – wójt gminy Sicienko, dr Witold Boguta – Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Michał Groblewski – Prezes Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Cuiavia, prof. Eberhard Makosz – Przewodniczący Zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

Nowy obiekt sortowniczo-przechowalniczy, spełniający wymagania HACCP Global GAP, jest wyposażony w osiem komór (po 300 t pojemności każda) z możliwością przechowywania owoców w warunkach dynamicznie kontrolowanej atmosfery. – Zadowolony jestem z korytarza chłodniczego – zdradza pan Paweł – to jest moja inicjatywa. Taki korytarz spełnia kilka funkcji zarówno podczas zbiorów, jak i w okresie intensywnego handlu. Znajduje się tu też czterościeżkowa linia GeoSort firmy Greefa do wstępnego sortowania jabłek z 28 kanałami wodnymi oraz trzy linie pakujące firmy Longobardii. Pierwsza może służyć jako maszyna do sortowania. Druga linia przeznaczona jest do pakowania owoców w worki, a ostania linia do pakowania owoców na wytłoczki.

Wyposażenie nowego obiektu pozwala przygotować do sprzedaży ponad 10 tys. t owoców w ciągu roku.

Galeria:

Więcej informacji o grupie Galster i jej założycielach w październikowym numerze „Sadu Nowoczesnego”

 

Autor: Joanna Najda

 

26. kwiecień 2024 06:55