StoryEditor

Dojrzewanie i jakość owoców – aktualna ocena

04.10.2020., 11:17h

Trwają zbiory jabłek i gruszek przeznaczonych do przechowywania. W związku z tym rodzą się tradycyjnie już stawiane pytania: „jaki to był sezon wegetacyjny?”, „z jakimi problemami musieli borykać się sadownicy?”, „jaka jest jakość owoców?” i w końcu: „jak przebiegają zbiory?” oraz „jaka jest potencjalna trwałość przechowalnicza owoców?”.

Za nami kolejny trudny sezon wegetacyjny, obfitujący w zjawiska pogodowe, które w wielu rejonach sadowniczych spowodowały liczne problemy.

Po pierwsze – wiosenne przymrozki, które pozostawiły na owocach trwały ślad w postaci ordzawień i/lub deformacji owoców oraz w niektórych sadach znacznie ograniczyły wielkość plonów.

Po drugie – opady gradu, wpisujące się na stałe w problemy sadownicze. Rozległość uszkodzeń zależała od intensywności i wielkości opadu. Mamy więc do czynienia z całą gamą uszkodzeń – od niewielkich, praktycznie niewidocznych, poprzez lekkie zagłębienia, do znacznych uszkodzeń nierzadko z przecięciem skórki owoców.

Akceptowalność nieznacznie uszkodzonych owoców w handlu zależy najczęściej od ogólnej jakości owoców w danym sezonie. Przestrzegam jednak przed umieszczaniem w obiektach przechowalniczych (zwłaszcza w kontrolowanej atmosferze) owoców ze znacznymi uszkodzeniami, ponieważ mogą okazać się towarem niehandlowym (na rynku owoców świeżych), a poniesione koszty przechowywania jeszcze bardziej pogorszą wynik finansowy.
20. kwiecień 2024 13:13