StoryEditorPublikacja specjalna

Co wpływa na żyzność gleby?

22.11.2022., 12:51h
Artykuł partneraArtykuł partnera

Żyzność gleby to jej zdolność do zaspokajania potrzeb pokarmowych żyjących w niej roślin. Tworzy ją tak zwany zespół właściwości gleb. Chodzi tu o właściwości fizyczne, chemiczne, biochemiczne oraz biologiczne. Jakie czynniki warunkują żyzność gleby? Dlaczego jest ona tak istotna? Czas poznać odpowiedzi na te pytania.

Czynniki wpływające na żyzność gleby

Żyzność gleby zależy od zawartości substancji organicznej, czyli tak zwanej próchnicy, koloidów glebowych, a także aktywności drobnoustrojów. W związku z tym mówiąc wprost, żyzność gleby określa dostępność składników mineralnych, wody i powietrza dla żyjących w niej roślin.

W przypadku upraw rolnych bardzo ważne są konkretne składniki. Chodzi tu o zasobność w składniki mineralne, odczyn pH, zawartość wspomnianej substancji organicznej i koloidów glebowych, a także aktywność mikrobiologiczna oraz wilgotność. Nie każda gleba spełnia oczekiwania rolnika i potrzeby roślin, które w niej rosną. Dlatego rolnicy często stosują specjalne działania agrotechniczne, które poprawiają jej żyzność. Jest to uprawa, nawożenie oraz prawidłowy płodozmian.

Istota żyzności gleby

Żyzność można określić jako zbiór cech będących wypadkową między naturalnymi właściwościami a właściwościami, które rolnicy modyfikują za pomocą zabiegów agrotechnicznych. Wszystko to ma na celu poprawę warunków wzrostu oraz plonowania roślin. Utrzymanie wysokich wartości produkcyjnych gleby jest bardzo ważne, ale i zarazem niezwykle trudne. Efekt zależy od dbałości o jej trwałą żyzność i utrzymanie w wysokiej kulturze agrotechnicznej. O stanie żyzności gleb w Polsce można więcej poczytać tutaj: https://agronomist.pl/artykuly/stan-zyznosci-gleb-w-polsce.

Żyzność gleby to jeden z czynników, które wpływają na plonowanie roślin. Gleba o dużej żyzności ma odpowiednią kombinację składników odżywczych, minerałów i wody, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Aby gleba była żyzna, musi być bogata w próchnicę, która jest naturalnym nawozem. 

W rolnictwie koncentrującym się na uprawie roślin wiele zależy nie tylko od pogody, włożonej pracy, ale również od gleby, a konkretnie – od jej żyzności. Dużo na ten temat, jak też na inne tematy szczególnie bliskie wszystkim rolnikom, mówi się na stronie: https://agronomist.pl/wydarzenia. Warto poświęcić im chwilę i w ogóle zaglądać na serwisy poświęcone tematyce rolnictwa. Można czerpać z nich cenne wskazówki oraz przydatne informacje – nie tylko w kontekście nawożenia, ale też całości zarządzania gospodarstwem rolnym czy hodowlanym.

01. grudzień 2022 10:00